Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo

Tabbouleh s Galbani Mozzarellom di Bufala

Tabbouleh je vegetarijansko jelo bizantskog dijela svijeta čiji su glavni sastojci bulgur, peršin, metvica, rajčice, luk, maslinovo ulje i sok od limuna. 

Sastojci

  • 100g
    bulgura (lomljene pšenice)
  • 125g
    Galbani mozzarelle di bufala
  • 200g
    cherry rajčica
  • 2
    mlada luka
  • 50g
    peršina
  • 5-6 listića
    svježe metvice/mente
  • nekoliko
    grančica svježeg korijandera (možete i preskočiti)
  • 1/2
    limete
  • po želji
    maslinovog ulja
  • prstohvat
    soli i papra

Služi se kao samostalno jelo, ali i kao salata. Jedno je od najpoznatijih  meza arapskog svijeta. Dodajte mu finu mozzarellu di bufala i zamezite s obitelji i društvom. 

  • Prema naputku na pakovanju skuhajte bulgur. Obično se stavi kuhati 7 minuta u dvostruku količinu slane vode u koju ste dodali par kapi maslinova ulja. Kad je bulgur kuhan,  poklopiti posudu i pustiti da bulgur upije preostalu tekućinu, odnosno, da dodatno nabubri. Ako vam je ostalo tekućine na dnu, pažljivo je ocijedite.

  • Narezati na polovice cherry rajčice, luk na kolutiće, usitniti nožem metvicu, korijander i peršin.

  • Kad se bulgur ohladio, staviti ga u veću zdjelu i redom dodavati sjeckane začine, sol, papar, maslinovo ulje i sok od limete, odnosno, limuna. Dobro izmiješati.

  • Nakon toga dodati luk i cherry rajčice pa još jednom pažljivo izmiješati.Mozzarellu di bufala, koju ste ostavili da odstoji na sobnoj temperaturi barem pola sata pa uronili u vruću vodu jedno 5 minuta, prepoloviti, staviti na vrh salate i dobro zaliti maslinovim uljem (pa je rezati svakome u tanjur pri samom posluživanju). A možete je i narezati na sitnije kockice, ako vam je tako praktičnije i umiješati s ostalim sastojcima.Salata prije samog služenja neka bude sobne temperature i možete je poslužiti kao hladno predjelo, uz čips od cikle ili komad tostiranog kruha kojeg ste natrljali češnjakom i prelili maslinovim uljem.Recept: O slanom i slatkom.

  • Nakon toga dodati luk i cherry rajčice pa još jednom pažljivo izmiješati.Mozzarellu di bufala, koju ste ostavili da odstoji na sobnoj temperaturi barem pola sata pa uronili u vruću vodu jedno 5 minuta, prepoloviti, staviti na vrh salate i dobro zaliti maslinovim uljem (pa je rezati svakome u tanjur pri samom posluživanju). A možete je i narezati na sitnije kockice, ako vam je tako praktičnije i umiješati s ostalim sastojcima.

  • Salata prije samog služenja neka bude sobne temperature i možete je poslužiti kao hladno predjelo, uz čips od cikle ili komad tostiranog kruha kojeg ste natrljali češnjakom i prelili maslinovim uljem.Recept: O slanom i slatkom.