VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Recept - Glavno jelo
Svinjetina pečena u mlijeku s kroketima od palente
Klasično nedjeljno pečenje dobit će potpuno novo lice ako mu dodate puno mlijeka. Zahvaljujući tome meso će ostati mekano i sočno, a mlijeko će se pretvoriti u koncentrirani i jako ukusan umak.
Sastojci
Za pečenje
-
2 kg
svinjske lopatice bez kosti
-
Po želji
soli
-
2 žlice
maslinovog ulja
-
2 režnja
češnjaka, sitno nasjeckana
-
1 grančica
ružmarina
-
2 lista
lovora
-
1 žličica
crvenog papra u zrnu
-
1/2 žličice
muškatnog oraščića
-
200 ml
vremuta
-
700 ml
Dukat mlijeka
Za krokete
-
2 šalice
vode
-
1 ravna žličica
soli
-
1/2 šalice
palente
-
1 žličica
Dukat maslaca
-
30 g
Sirela Ribanca
-
Malo
maslinovog ulja
-
Meso dobro natraljte solju i ostavite ga u hladnjaku najmanje noć prije pripreme pečenja.
-
Prije pečenja meso izvadite iz hladnjaka da dosegne sobnu temperaturu.
-
Zarolajte ga i učvrstite kuhinjskim koncem kako bi tijekom pečenja ostalo kompaktno.
-
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
-
U velikoj gusanoj posudi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite meso.
-
Pržite ga sa svake strane po nekoliko minuta da ravnomjerno dobije boju.
-
Dodajte češnjak, ružmarin, papar i muškatni oraščić.
-
Sve prelijte vermutom i pustite da alkohol ispari.
-
Sada dodajte mlijeko, lagano kuhate dok ne zakuha.
-
Poklopite i prebacite sve u zagrijanu pećnicu i pecite 2 sata dok meso potpuno ne omekša.
-
Izvadite meso iz umaka, pokrijte ga folijom i ostavite ga na toplom.
-
Preostali umak i zgrušano mlijeko procijedite kroz sitno sito protiskujući ga kako bi izvukli što više sokova.
-
Procijeđeni umak reducirajte nad srednje jakoj vatri dok ne dobije gusti, zlatno-narančasti umak.
-
Pečeno meso narežite na tanke kriške i prelijte ga reduciranim umakom.
-
Poslužite uz krokete od palente koje možete pripremiti i dan ranije ili dok se meso peče na sljedeći način: u loncu zakuhajte vodu i sol.
Dodajte palentu i kuhajte sve neprestano miješajući dok ne dobijete gustu kašu.
Umiješajte sada maslac i ribanac pa sve još jednom promiješate kako bi se sastojci povezali.
Maknite s vatre i odmah prebacite u manju pravokutnu posudu.
Palentu zagladite i ostavite je da se potpuno ohladi.
Ohlađenu palentu prebacite na dasku za rezanje i narežite je na prutiće.
Složite ih na pliticu za pečenje, prelijte ih maslinovim uljem i ubacite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.
Pecite ih oko 30 minuta ili dok ne postanu hrskavi.
Najnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Khachapuri
Khachapuri je tradicionalno gruzijsko jelo od dizanog tijesta nadjevenog sirom, često nazivan gruzijskom pizzom. Kao i svaki tradicionalni recept, i ovaj ima mnoge inačice, ali sir je uvijek neizostavan sastojak – naš Podravec savršeno se uklopio.
Saznaj više -
Recept
Pahuljasta torta od Dukatosa
Tekstura ove torte lagana je poput oblaka, a okus vrlo nježan i osvježavajući. Za dodatnu dimenziju okusa poslužite je uz umak od malina ili drugog voća po želji.
Saznaj više -
Recept
Flapjacks – zobene pločice sa sirom i sjemenkama
Flapjacks su tradicionalne engleske pločice od zobenih pahuljica, obogaćene orašastim plodovima i sjemenkama. Iako se najčešće pripremaju u slatkoj verziji, jako je ukusna i slana inačica za koju vam donosimo recept. Ovako pripremljene zobene pločice odlične su kao užina, jednostavno ih je ponijeti na izlete i putovanja, a bit će i ukusan dodatak plati s narescima.
Saznaj više -
Recept
Medaljoni lungića u umaku od tri papra s pireom od buče
Lungić je odličan odabir za brzi ručak, a uz dodatak Brzo & Fino umaka s okusom tri papra za čas ćete ga transformirati u jako fino jelo. Poslužite ga uz kremasti pire od buče i zeleno povrće.
Saznaj više