VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Recept - Glavno jelo
Svinjetina pečena u mlijeku s kroketima od palente
Klasično nedjeljno pečenje dobit će potpuno novo lice ako mu dodate puno mlijeka. Zahvaljujući tome meso će ostati mekano i sočno, a mlijeko će se pretvoriti u koncentrirani i jako ukusan umak.
Sastojci
Za pečenje
-
2 kg
svinjske lopatice bez kosti
-
Po želji
soli
-
2 žlice
maslinovog ulja
-
2 režnja
češnjaka, sitno nasjeckana
-
1 grančica
ružmarina
-
2 lista
lovora
-
1 žličica
crvenog papra u zrnu
-
1/2 žličice
muškatnog oraščića
-
200 ml
vremuta
-
700 ml
Dukat mlijeka
Za krokete
-
2 šalice
vode
-
1 ravna žličica
soli
-
1/2 šalice
palente
-
1 žličica
Dukat maslaca
-
30 g
Sirela Ribanca
-
Malo
maslinovog ulja
-
Meso dobro natraljte solju i ostavite ga u hladnjaku najmanje noć prije pripreme pečenja.
-
Prije pečenja meso izvadite iz hladnjaka da dosegne sobnu temperaturu.
-
Zarolajte ga i učvrstite kuhinjskim koncem kako bi tijekom pečenja ostalo kompaktno.
-
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
-
U velikoj gusanoj posudi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite meso.
-
Pržite ga sa svake strane po nekoliko minuta da ravnomjerno dobije boju.
-
Dodajte češnjak, ružmarin, papar i muškatni oraščić.
-
Sve prelijte vermutom i pustite da alkohol ispari.
-
Sada dodajte mlijeko, lagano kuhate dok ne zakuha.
-
Poklopite i prebacite sve u zagrijanu pećnicu i pecite 2 sata dok meso potpuno ne omekša.
-
Izvadite meso iz umaka, pokrijte ga folijom i ostavite ga na toplom.
-
Preostali umak i zgrušano mlijeko procijedite kroz sitno sito protiskujući ga kako bi izvukli što više sokova.
-
Procijeđeni umak reducirajte nad srednje jakoj vatri dok ne dobije gusti, zlatno-narančasti umak.
-
Pečeno meso narežite na tanke kriške i prelijte ga reduciranim umakom.
-
Poslužite uz krokete od palente koje možete pripremiti i dan ranije ili dok se meso peče na sljedeći način: u loncu zakuhajte vodu i sol.
Dodajte palentu i kuhajte sve neprestano miješajući dok ne dobijete gustu kašu.
Umiješajte sada maslac i ribanac pa sve još jednom promiješate kako bi se sastojci povezali.
Maknite s vatre i odmah prebacite u manju pravokutnu posudu.
Palentu zagladite i ostavite je da se potpuno ohladi.
Ohlađenu palentu prebacite na dasku za rezanje i narežite je na prutiće.
Složite ih na pliticu za pečenje, prelijte ih maslinovim uljem i ubacite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.
Pecite ih oko 30 minuta ili dok ne postanu hrskavi.
Najnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Kolač od rogača s kiselim vrhnjem
Ovaj jednostavni kolač je sve samo ne običan, njegova osnova je rogač – pomalo zaboravljena mediteranska biljka koja mu daje posebnu aromu. Rogač u receptu potpuno zamjenjuje brašno, pa je ova slastica prikladna i za one koji ne konzumiraju gluten.
Saznaj više -
Recept
Torta pasqualina s ricottom, špinatom i jajima
Torta pasqualina je talijanska slana pita koja se tradicionalno priprema za Uskrs. Hrskavo tijesto nadjeveno je špinatom, ricottom i jajima.
Saznaj više
Iako zahtijeva malo više vremena, iznimno je ukusna i atraktivna, što je čini prekrasnim dodatkom na blagdanskom stolu. -
Recept
Francuska pita od luka
Ova naizgled skromna pita iznenadit će vas svojim osebujnim okusom. Klasična je to francuska pita s lukom u glavnoj ulozi, koji je laganim pirjanjem na maslacu pretvoren u aromatičan i ukusan nadjev.
Saznaj više -
Recept
Polpete od tune i posnog sira
Ove ukusne polpetice prave su proteinske bombice! Dodajte im prilog po želji i uživajte u cjelovitom obroku.
Saznaj više