Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo

Štrukli u juhi

Svi volimo zagorske štrukle, a jeste li ikada probali štrukle u juhi? 

Sastojci

Tijesto za štrukle:
  • 550 g
    oštrog brašna
  • prstohvat
    soli
  • 2
    jaja
  • 1,5 dl
    mlake vode
Nadjev:
  • 400 g
    President Zagrebačkog sira
  • 1
    jaje
  • prstohvat
    soli
Juha:
  • 1
    glavica luka
  • malo
    svinjske masti ili ulja
  • 1
    žlica brašna
  • 200 g
    Brzo & Fino kiselog vrhnja
  • po želji
    sol, papar, crvena paprika
  • malo
    svježeg peršina
  • 1 l
    vode

Okrepljujuće jelo za zimske dane kada nam treba i energija i nešto "na žlicu". 

  • Štrukli:

    Umijesimo čvrsto tijesto od brašna, soli, jaja i vode koju dodajemo malo po malo. Dobro zamiješeno tijesto podijelimo u dva dijela i ostavimo 15-ak minuta da odstoji.

  • Dio po dio razvaljamo na tanko, no ne pretanko da nam se štrukli u juhi ne bi raskuhali.

  • Tanko razvaljano tijesto premažemo nadjevom koji smo pripremili od President Zagrebačkog sira, jednog jajeta i prstohvata soli.

  • Savijemo štrukle i prstima pritisnemo da bismo nadjev potisnuli s rubova, a zatim izrežemo tanjurom na pritisnutom mjestu.

  • Juha:

    U plitkom i širem loncu prodinstamo luk na masnoći. Dodamo crvenu papriku i zalijemo s pola litre vode. Čim voda zakipi, u nju spustimo štrukle i dolijemo ostatak vode.

  • Kuhamo 10 minuta te ulijemo Brzo & Fino kiselo vrhnje koje smo razmutili sa žlicom brašna i pola decilitra vode da bismo ugustili juhu.

  • Začinimo po ukusu i pustimo da se kuha još 5 minuta.

  • Poslužimo s malo Brzo & Fino vrhnja za kuhanje i posipamo svježim peršinom.

Recept: Forking Croatia