Recept - Dukat&Blogeri, Glavno jelo

Složenac od krumpira, poriluka, pršuta i jabuka

Ovoga puta predlažemo vam jedan pomalo neobičan složenac, za kojeg se krumpir kuha u umaku od Brzo & Fino vrhnja za kuhanje i temeljca te senfa i bosiljka, što mu daje divnu aromatičnost. Drugi zanimljiv dodatak je – jabuka. Probajte i vi ovu zamamnu kombinaciju voća i povrća. Ideja će vam se osobito svidjeti kad vam otkrijemo da smo na kraju ubacili i malo pršuta i Sirela Goude te sve zapekli u pećnici.  

Sastojci

  • 1 kg
    mladog krumpira
  • 300 ml
    Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
  • 400 ml
    temeljca (iz kocke ako nemate domaći)
  • 4 žlice
    senfa
  • 1 žličica
    sušenog bosiljka
  • 1
    poriluk
  • 2
    kiselkaste jabuke
  • 150 g
    pršuta ili dimljene šunke
  • 100 g
    Sirela Goude
  • po želji
    soli i papra
  • malo
    Dukat maslaca za premaz

KULINARSKI SAVJET: Jabuku u ovom jelu možete zamijeniti i korabicom. Složenac možete poslužiti kao samostalno jelo uz salatu ili kao prilogu nekom mesu.

  • Krumpir dobro operite i ogulite, a ako koristite mladi krumpir, dobro očistite četkicom ili ogulite. Narežite ga na kriškice (osmine) podjednake veličine.

  • Brzo & Fino vrhnje za kuhanje, temeljac, senf i sušeni bosiljak pomiješajte u loncu te dodajte krumpir. Zakuhajte i ostavite da se otklopljeno kuha na umjerenoj vatri oko 20-25 minuta, povremeno miješajući. Pazite da tekućine bude dovoljno ili po potrebi dolijte malo vode. Na kraju posolite i popaprite.

  • Za vrijeme dok se krumpiri kuhaju, pripremite ostalo povrće. Poriluk operite, očistite i narežite na kolutiće. Jabuke operite, odstranite im koštice i narežite na kriškice kao što ste rezali i krumpir. Pršut narežite na šire rezance, a pećnicu ugrijte na 200 °C.

  • Vatrostalnu posudu premažite Dukat maslacem. Kad je krumpir gotovo pa kuhan, preselite ga zajedno s umakom u posudu, te po njemu pospite poriluk, jabuke i pršut i sve lagano pomiješajte. Potom sve pospite naribanom Sirela Goudom i pecite 20-ak minuta dok se sir lijepo ne zazlati, a povrće skuha do kraja.