Recept - Predjelo, Glavno jelo

Slane buhtle s Dimsijem

Tko može odoljeti mekanim i ukusnim buhtlama? A ako ih još niste isprobali u slanoj verziji s dimljenim sirom i začinskim biljem, vrijeme je!

Sastojci

Za buhtle
  • 500 g
    brašna
  • 1 vrećica
    instant kvasca
  • 1 žličica
    soli
  • 1 žličica
    šećera
  • 1/2 žličice
    ružmarina
  • 1/2 žličice
    majčine dušice
  • 1/2 žličice
    češnjaka u granulama
  • 200 g
    Dukat tekućeg jogurta
  • 60 ml
    Dukat mlijeka
  • 75 ml
    maslinovog ulja
  • 1
    jaje
  • 1 žličica
    Dukat maslaca za premazivanje
  • Malo
    soli za posipanje
Za nadjev
  • 150 g
    President Zagrebačkog sira
  • 150 g
    Dimsija, naribanog
  • Prstohvat
    soli
  • Prstohvat
    papra

  • Za nadjev:
    U zdjeli pomiješajte Zagrebački sir, naribani Dimsi, sol i papar.
    Sve dobro izmiješajte kako bi se sastojci spojili u homogenu smjesu.

  • Za buhtle:
    U zdjeli izmiješajte brašno i kvasac pa dodajte sol, šećer i sve začine te sve još jednom dobro promiješajte.

    U sredini brašna napravite udubinu pa dodajte jogurt, mlijeko, maslinovo ulje i jaje.

    Sve dobro promiješajte i krenite mijesiti tijesto. Najbolje ga je zamijesiti mikserom sa spiralnim nastavcima, ali možete i ručno.

    Tijesto dobro, dobro umijesite da postane glatko, sjajno i podatno.

    Formirajte ga u kuglu, premažite s malo ulja, prekrijte i ostavite na toplom mjestu da se podigne.

    Kada se tijesto udvostruči, prebacite ga na radnu plohu, premijesite i razdijelite na 12 jednakih komada.

    Svaki komad tijesta oblikujte u kuglicu pa u sredini palcem napravite udubinu. Svaku udubinu napunite žličicom nadjeva od sira.

    Pažljivo zatvorite svaku udubinu tako da prstima stisnete tijesto i ponovno oblikujete kuglicu.

    Nadjevene kuglice složite u kalup za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.

    Pokrijte ih i ostavite da se dižu još sat vremena.

    Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva pa u njoj pecite podignute buhtle oko 35 – 40 minuta.

    Kad su pečene, izvadite ih iz pećnice i odmah premažite s malo maslaca i posipajte solju.

    Ostavite ih da se ohlade do sobne temperature pa ih poslužite.