Sconesi su male prhke pogačice pripremljene od brašna i maslaca. Obično su blago zaslađene te se tradicionalno poslužuju s džemom i vrhnjem uz čaj.  Naši sconesi, prepuni oraha i zaslađeni javorovim sirupom, prava su jesenska gozba. Uz malo kiselkastog džema od mandarina jednostavno su neodoljivi.

Sastojci

Za sconse
  • 420 g
    brašna
  • 80 g
    oraha sitno sjeckanih
  • 1 vrećica
    praška za pecivo
  • 1 žličica
    cimeta
  • ½ žličice
    kardamoma
  • ½ žličice
    đumbira
  • prstohvat
    soli
  • 150 g
    Dukat maslaca
  • 240 ml
    Dukat mlijeka
  • 100 ml
    javorovog sirupa
Za glazuru
  • 100 g
    šećera u prahu
  • 60 ml
    javorovog sirupa
Za posluživanje
  • ili po želji
    džem od mandarina

Za sconese:

  • U zdjeli pomiješajte brašno, nasjeckane orahe, cimet, kardamom, đumbir i sol.

  • Maslac narežite na listiće pa ga dodajte mješavini brašna. Utrljajte ga prstima u brašno kako biste dobili mrvičastu smjesu.

  • U drugoj posudi dobro pomiješajte mlijeko i javorov sirup pa ih dodajte smjesi od brašna i maslaca.

  • Kuhačom ili žlicom miješajte sve dok se ne poveže u kompaktno i mekano tijesto.

  • Tijesto razdijelite na tri jednaka dijela pa svaki dio prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i rukama oblikujte u disk. Omotajte svaki disk prozirnom folijom i odložite u hladnjak na pola sata.

  • Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.

  • Ohlađene diskove tijesta prebacite na veliki lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.

  • Oštrim nožem svaki disk narežite na 8 trokuta - sconea. Pažljivo ih razdvojite kako se ne bi dodirivali.

  • Pecite ih 15 minuta na 200 stupnjeva.

  • Pečene sconese prebacite na rešetku da se malo ohlade, a zatim ih prošarajte glazurom.

  • Poslužite ih uz džem od mandarina.

  • Za glazuru, u zdjelici pomiješajte šećer u prahu, javorov sirup i prstohvat soli kako biste dobili glatku glazuru.

    Ovom smjesom prošarajte pečene sconese.