Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Scones s jagodama

Scone je pecivo od maslaca i brašna koje se u Velikoj Britaniji tradicionalno poslužuje u vrijeme čaja. Obično mu se dodaju zobene pahuljice, grožđice ili suho voće, ali kad im je sezona, domaće jagode s ovim pecivom čine idealan par.

Sastojci

Za sconese
  • 200 g
    jagoda
  • 250 g
    brašna
  • 60 g
    šećera
  • 1
    prašak za pecivo
  • Prstohvat
    soli
  • 80 g
    Dukat maslaca
  • 60 ml
    Dukat jogurta
  • 1
    jaje
  • Malo dodatnog
    brašna za posipanje i miješanje
Za premazivanje
  • 1
    žumanjak
  • 1 žlica
    mlijeka
  • 1 žlica
    smeđeg šećera

  • Jagode operite, odstranite im peteljke pa ih narežite na manje komade.

  • U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli.

  • Dodajte maslac narezan na listiće pa ga brzo prstima utrljajte u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu.

  • Dodajte i jagode, umiješajte ih nježno, ali ih dobro obložite brašnom.

  • U drugoj zdjeli pomiješajte jaje i jogurt pa i to dodajte smjesi od brašna.

  • Žlicom umijesite sve u vrlo mekano tijesto. Prebacite tijesto na dobro pobrašnjen papir za pečenje.

  • Posipajte tijesto s još brašna pa rukama pažljivo formirajte tijesto u disk debljine oko 1,5 cm.

  • Oštrim nožem narežite disk na osam jednakih kriški pa ih rasporedite na čisti papir za pečenje te ih premažite mješavinom žumanjka i mlijeka i posipajte s malo smeđeg šećera.

  • Pecite u pećnici koju ste zagrijali na 200 stupnjeva oko 20 minuta ili dok ne uhvate lijepu zlatnu boju, a prije posluživanja ih dobro ohladite.

    Recept Cukar