Recept - Desert

Šarene krafne

Američke krafne svjetsku slavu duguju ponajviše Hollywoodu. Iako su gotovo identične “domaćim” krafnama ili pokladnicama, tajna popularnih “donuts” krije se u rupici na sredini tijesta i raznim glazurama. I samo da znate, u svim varijacijama su prefine

Sastojci

  • 600 g
    glatkog brašna
  • 50 g
    šećera
  • 1 vrećica
    suhog kvasca
  • 280 ml
    toplog mlijeka
  • 3
    jaja
  • 50 g
    Dukat maslaca
  • Prstohvat
    soli
  • Žličica
    cimeta
  • 1
    limun (naribana korica)

  • Pomiješajte brašno, kvasac, šećer, sol i cimet.Smjesi pridružite na laganoj vatri otopljeni maslac, zagrijano mlijeko, razmućena jaja, sir i naribanu koricu limuna te sve zajedno umijesite u glatko tijesto.

  • Dobiveno tijesto premjestite na površinu koju ste prethodno posuli brašnom, još kratko oblikujte zatim pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu otprilike sat vremena.

  • Nadignuto tijesto razvaljajte na debljinu od 2 - 3 cm, izrežite pomoću kalupa u okrugle oblike promjera 10-ak cm. Potom, opet kalupom promjera 1- 2 cm, izrežite sredinu tijesta. Ako nemate kalup, isto možete napraviti pomoću velike čaše ili šalice i male čaše.Kada ste oblikovali sve krafne, ponovno ih pohranite na pobrašnjenoj podlozi, pokrijte krpom i ostavite da se dignu još pola sata.

  • Pripremljene krafne pržite u dubokom ulju dok ne porumene sa svih strana. Gotove izvadite na kuhinjske papirnate ubruse i pustite neka upiju višak masnoće.

  • Na samom kraju ih umočite u šećernu glazuru, rastopljenu čokoladu ili posipajte čokoladnim i šarenim mrvicama.