Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo

Rolice sa sirom i začinskim biljem

Dizana tijesta s dodatkom sira posebno su mekana i sočna. Kad tome dodate i nadjev bogat quarkom i začinskim biljem, dobijete prekrasne rolice koje mogu biti prilog svakom jelu. Uz šalicu mlijeka ili jogurta, za čas se pretvaraju u ukusnu užinu i doručak.  

Sastojci

Za tijesto:
  • 500 g
    brašna
  • 1 žličica
    soli
  • 1 vrećica
    suhog kvasca
  • 150 g
    Dukat Fit quarka
  • 50 g
    Dukat maslaca
  • 200 ml
    vruće vode
Za nadjev:
  • 50 g
    blanširanih badema
  • 30 g
    svježeg bosiljka
  • 2 žličice
    nasjeckanog svježeg vlasca
  • 1 žličica
    nasjeckanog svježeg ružmarina
  • 50 ml
    maslinovog ulja
  • 150 g
    Sirela Domaćeg sira

  • Pomiješajte brašno i sol pa dodajte suhi kvasac, quark sir i maslac. Sve dobro promiješajte.

  • Dodajte 200 ml vruće vode pa zamijesite tijesto. Tijesto prvo miješajte kuhačom, a kada više ne možete prebacite ga na radnu površinu i povežite ga rukama. Dobro ga mijesite, najmanje 10 minuta.

  • Potom tijesto formirajte u kuglu, prebacite ga u posudu za dizanje, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se udvostruči. Najmanje sat vremena.

  • Dok se tijesto diže pripremite nadjev.

  • Ubacite u blender ili sjeckalicu bademe, bosiljak, vlasac, ružmarin i maslinovo ulje te sve sameljite u pastu. Pasta ne mora biti potpuno glatka. Sa strane naribajte Sirelin Domaći sir.

  • Kada se tijesto udvostruči, prebacite ga ponovo na radnu plohu i malo promijesite. Valjkom za tijesto rastanjite ga u pravokutnik, približnih dimenzija 35 x 20 cm.

  • Premažite tijesto pripremljenom pastom i posipajte ga naribanim sirom. Pažljivo zarolajte tijesto u roladu po dužoj strani.

  • Oštrim nožem narežite dobivenu roladu na kriške debljine 3 – 4 cm. Posložite ih na lim obložen papirom za pečenje te ih ostavite na toplom dok pećnicu ne zagrijete na 200°C.

  • Pecite ih u pećnici 20 – 30 minuta, dok se dobro ne napuhnu i zarumene. Zatim ih izvadite i prebacite na rešetku te ih dobro ohladite prije posluživanja.

Recept: Andrea Cukrov