Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo, Glavno jelo

Rižoto s pečenim rajčicama i Ribancem

Ribanac je uistinu nezamjenjiv u mnogim jelima - koristimo ga u juhama, jelima s tjesteninom, a ovom rižotu daje notu pikantnosti. Balzamični ocat naglasio je slatkost pečenih rajčica, a tostirani pinjoli miris Mediterana. Ovo je rižoto kojim se pozdravljamo od ljeta, a okusom podsjeća na bakin sataraš.

Sastojci

  • 150g
    Arborio riže
  • 500g
    zrelih rajčica
  • 500ml
    povrtnog temeljca
  • 1
    mala glavica luka
  • 4 žlice
    maslinovog ulja
  • 2 žlice
    balzamičnog octa
  • 40g
    Sirela Ribanca
  • po želji
    timjana
  • prstohvat
    soli
  • po želji
    papra
  • 1 manja šaka
    tostiranih pinjola

  • Pinjole popržiti na suhoj tavici.

  • Rajčice oprati, veće prerezati, posuti solju i paprom, poškropiti maslinovim uljem i balzamičnim octom pa staviti u vruću pećnicu na 220 °C 20-ak minuta.

  • Narezati luk i prodinstati ga na maslinovom ulju dok ne postane staklast i mekan pa dodati opranu rižu.

  • Rajčice odvojiti od kožice pa narezati na komadiće, u rižu dodavati naizmjence rajčice i temeljac, a nakon 15 minuta umiješati i Ribanac.

  • Servirati uz preostale pečene rajčice, posuti tostiranim pinjolima i Ribancem.

     

Recept: Ave Dulcis