VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Riža, sir i svježe grožđe? Kombinacija zvuči čudno, ali vjerujte - ovaj rižoto kao oproštaj od ljeta ili pozdrav jeseni zaslužuje mjesto na vašem stolu. Slador i kiselina iz grožđa izvrsno se nadopunjuju s finom aromom sira i baznim kiselinama iz vina. No kakvog je točno okusa možete saznati na samo jedan način – isprobajte ga!
Sastojci
-
250 g
crnog grožđa (domaće izabela ili neko drugo sitnijeg zrna)
-
200 g
riže carnaroli ili arborio
-
100 g
sira Galbani grana padano
-
1 l
povrtnog temeljca (ili vode)
-
100 ml
crnog suhog vina
-
1
ljutika (ili pola glavice luka)
-
2 režnja
češnjaka
-
Prstohvat
čili pahuljica
-
3 žlice
maslinova ulja
-
50 g
Dukat maslaca
-
Žličica
soli
-
U dubljoj tavi zagrijte 2 žlice maslinova ulja pa dodajte 2 nožem zdrobljena režnja češnjaka i prstohvat čili pahuljica. Popržite dok češnjak ne pusti aromu pa dodajte sitno sjeckanu ljutiku
-
Pirjajte nekoliko minuta dok se luk lagano ne zažuti i ne omekša, a zatim u to dodajte rižu i tostirajte je minutu-dvije (dok rubovi zrna ne postanu lagano prozirni).
-
Zalijte vinom i pirjajte još nekoliko minuta dok alkohol ne ispari. Izvadite češnjak (iako nije nužno).
-
Malo po malo zalijevajte temeljcem (koji stalno lagano vrije u svom loncu) i neprekidno miješajte. Na polovici kuhanja posolite. Riža bi se trebala skuhati za 15 do 18 minuta (ovisno o proizvođaču, pogledajte upute na kutiji). Nemojte je prekuhati.
-
Paralelno u drugoj tavi zagrijte žlicu maslinova ulja pa dodajte očišćeno i oprano grožđe (malo ga prosušite prije stavljanja u tavu). Pirjajte grožđe u poklopljenoj tavi nekih 10 minuta dok lagano ne omekša i ne ispusti sok koji će se početi reducirati i karamelizirati. Ugasite vatru i ostavite poklopljeno.
-
Pri samom kraju kuhanja rižota dodajte sitno ribanu granu padano, dobro izmiješajte pa ubacite na kockice narezani maslac, promiješajte i poklopite te pustite da rižoto odstoji barem 5 minuta prije serviranja.
-
Stavite rižoto u tanjur, pospite malo ribane grane padano, dodajte pečeno grožđe, prelijte žlicom soka koji je grožđe pustilo i poslužite.
Recept: O slanom i slatkom
VEZANI PROIZVODI
POGLEDAJ SVE PROIZVODENajnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Tramezzini s mramornom goudom
Tramezzini su mali, trokutasti talijanski sendviči. Mogu se nadijevati svime što biste i inače stavili u sendvič, a mi smo ovog puta, između ostalog, izabrali okusom i izgledom atraktivnu mramornu goudu.
Saznaj više -
Recept
Tjestenina s graškom i dimljenim lososom
Kada vam treba brzo i fino rješenje za ručak s ovim receptom nećete pogriješiti. Osim s tjesteninom, isprobajte ga i s njokima!
Saznaj više -
Recept
Pureće okruglice punjene mladim kajmakom
Probajte laganiju verziju mesnih okruglica! Pripremljene su od fino mljevene puretine, nadjevene kajmakom za ekstra sočnost i pečene u pećnici. Poslužene uz pire ili jednostavno kuhano povrće odlične su za obiteljski ručak.
Saznaj više -
Recept
Domaći puding od vanilije i čokolade bez laktoze
Nema jednostavnijeg deserta od domaćeg pudinga. Za pripremu će vam trebati svega nekoliko sastojaka i petnaestak minuta, a ako ga pravite s novim mlijekom Lagano jutro s 3,8 % mm, bit će bez laktoze, ali punog mliječnog okusa!
Saznaj više