VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Riža, sir i svježe grožđe? Kombinacija zvuči čudno, ali vjerujte - ovaj rižoto kao oproštaj od ljeta ili pozdrav jeseni zaslužuje mjesto na vašem stolu. Slador i kiselina iz grožđa izvrsno se nadopunjuju s finom aromom sira i baznim kiselinama iz vina. No kakvog je točno okusa možete saznati na samo jedan način – isprobajte ga!
Sastojci
-
250 g
crnog grožđa (domaće izabela ili neko drugo sitnijeg zrna)
-
200 g
riže carnaroli ili arborio
-
100 g
sira Galbani grana padano
-
1 l
povrtnog temeljca (ili vode)
-
100 ml
crnog suhog vina
-
1
ljutika (ili pola glavice luka)
-
2 režnja
češnjaka
-
Prstohvat
čili pahuljica
-
3 žlice
maslinova ulja
-
50 g
Dukat maslaca
-
Žličica
soli
-
U dubljoj tavi zagrijte 2 žlice maslinova ulja pa dodajte 2 nožem zdrobljena režnja češnjaka i prstohvat čili pahuljica. Popržite dok češnjak ne pusti aromu pa dodajte sitno sjeckanu ljutiku
-
Pirjajte nekoliko minuta dok se luk lagano ne zažuti i ne omekša, a zatim u to dodajte rižu i tostirajte je minutu-dvije (dok rubovi zrna ne postanu lagano prozirni).
-
Zalijte vinom i pirjajte još nekoliko minuta dok alkohol ne ispari. Izvadite češnjak (iako nije nužno).
-
Malo po malo zalijevajte temeljcem (koji stalno lagano vrije u svom loncu) i neprekidno miješajte. Na polovici kuhanja posolite. Riža bi se trebala skuhati za 15 do 18 minuta (ovisno o proizvođaču, pogledajte upute na kutiji). Nemojte je prekuhati.
-
Paralelno u drugoj tavi zagrijte žlicu maslinova ulja pa dodajte očišćeno i oprano grožđe (malo ga prosušite prije stavljanja u tavu). Pirjajte grožđe u poklopljenoj tavi nekih 10 minuta dok lagano ne omekša i ne ispusti sok koji će se početi reducirati i karamelizirati. Ugasite vatru i ostavite poklopljeno.
-
Pri samom kraju kuhanja rižota dodajte sitno ribanu granu padano, dobro izmiješajte pa ubacite na kockice narezani maslac, promiješajte i poklopite te pustite da rižoto odstoji barem 5 minuta prije serviranja.
-
Stavite rižoto u tanjur, pospite malo ribane grane padano, dodajte pečeno grožđe, prelijte žlicom soka koji je grožđe pustilo i poslužite.
Recept: O slanom i slatkom
Najnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Penne alla vodka s mozzarellom
Penne s votkom jelo je talijansko-američke kuhinje koje je veliku popularnost steklo osamdesetih godina prošlog stoljeća. Mi smo ga osvježili Galbani mozzarellom jer sve je bolje sa sirom! Rezultat je jelo jednostavno za pripremu, kremasto i prepuno okusa, pa je odlično rješenje za brze obroke u tjednu.
Saznaj više -
Recept
Salata sa Salakis slanim sirom, kus-kusom i povrćem
Zahvaljujući čvrstoj teksturi i slanosti, Salakis slani sir zaokružit će svaku salatu i transformirati je u jako fin obrok. Isprobajte ga i u ovoj kombinaciji s kus-kusom i povrćem!
Saznaj više -
Recept
Ekleri s jagodama
Mirisne i ukusne domaće jagode kao stvorene su za lagane i kremaste deserte – isprobajte ih i u eklerima!
Saznaj više -
Recept
Hrskave rolice s ricottom i umakom od rajčica
Jednostavne rolice od vučenog tijesta punjene ricottom odlična su slana grickalica koju možete poslužiti kao predjelo ili jednostavan gablec. Poslužite ih uz pikantni umak od rajčica ili salatu pa uživajte u hrskavoj i slasnoj poslastici.
Saznaj više