Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo, Glavno jelo

Rižoto s granom padano i grožđem

Riža, sir i svježe grožđe? Kombinacija zvuči čudno, ali vjerujte - ovaj rižoto kao oproštaj od ljeta ili pozdrav jeseni zaslužuje mjesto na vašem stolu. Slador i kiselina iz grožđa izvrsno se nadopunjuju s finom aromom sira i baznim kiselinama iz vina. No kakvog je točno okusa možete saznati na samo jedan način – isprobajte ga!

Sastojci

  • 250 g
    crnog grožđa (domaće izabela ili neko drugo sitnijeg zrna)
  • 200 g
    riže carnaroli ili arborio
  • 100 g
    sira Galbani grana padano
  • 1 l
    povrtnog temeljca (ili vode)
  • 100 ml
    crnog suhog vina
  • 1
    ljutika (ili pola glavice luka)
  • 2 režnja
    češnjaka
  • Prstohvat
    čili pahuljica
  • 3 žlice
    maslinova ulja
  • 50 g
    Dukat maslaca
  • Žličica
    soli

  • U dubljoj tavi zagrijte 2 žlice maslinova ulja pa dodajte 2 nožem zdrobljena režnja češnjaka i prstohvat čili pahuljica. Popržite dok češnjak ne pusti aromu pa dodajte sitno sjeckanu ljutiku

  • Pirjajte nekoliko minuta dok se luk lagano ne zažuti i ne omekša, a zatim u to dodajte rižu i tostirajte je minutu-dvije (dok rubovi zrna ne postanu lagano prozirni).

  • Zalijte vinom i pirjajte još nekoliko minuta dok alkohol ne ispari. Izvadite češnjak (iako nije nužno).

  • Malo po malo zalijevajte temeljcem (koji stalno lagano vrije u svom loncu) i neprekidno miješajte. Na polovici kuhanja posolite. Riža bi se trebala skuhati za 15 do 18 minuta (ovisno o proizvođaču, pogledajte upute na kutiji). Nemojte je prekuhati.

  • Paralelno u drugoj tavi zagrijte žlicu maslinova ulja pa dodajte očišćeno i oprano grožđe (malo ga prosušite prije stavljanja u tavu). Pirjajte grožđe u poklopljenoj tavi nekih 10 minuta dok lagano ne omekša i ne ispusti sok koji će se početi reducirati i karamelizirati. Ugasite vatru i ostavite poklopljeno.

  • Pri samom kraju kuhanja rižota dodajte sitno ribanu granu padano, dobro izmiješajte pa ubacite na kockice narezani maslac, promiješajte i poklopite te pustite da rižoto odstoji barem 5 minuta prije serviranja.

  • Stavite rižoto u tanjur, pospite malo ribane grane padano, dodajte pečeno grožđe, prelijte žlicom soka koji je grožđe pustilo i poslužite.

    Recept: O slanom i slatkom