Recept - Predjelo, Glavno jelo

Rižoto od tikvica s limunom i burratom

Sezona tikvica bliži se kraju. Baš zato, za sam kraj ljeta, predlažemo vam ovaj vrlo ukusni i kremasti rižoto. Tikvice s malo limuna i kremaste burrate pravo su okusno iznenađenje.

Sastojci

  • 1 glavica
    luka
  • 1 režanj
    češnjaka
  • 1
    veća tikvica, oko 400 g
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 1 žličica
    majčine dušice
  • 250 g
    riže arborio
  • 200 ml
    povrtnog temeljca
  • Po ukusu
    sol
  • Po ukusu
    papar
  • 1 žlica
    Dukat maslaca
  • 1/2
    limuna - sok
  • 1
    limun - korica
  • 150 g
    Galbani burrate
  • 1 žlica
    bučinih sjemenki
  • 1 žlica
    sezamovih sjemenki
  • Još malo
    maslinovog ulja

  • Luk ogulite i narežite, češnjak sitno nasjeckajte, a tikvicu operite i narežite na kockice.

  • U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite luk.

  • Kad luk potpuno omekša, dodajte tikvice, češnjak i majčinu dušicu pa sve dobro promiješajte i nastavite pirjati dok tikvice potpuno ne omekšaju. Ako je potrebno, podlijte s malo temeljca kako ne bi zagorjelo.

  • Dodajte rižu i energično miješajte dok se riža ne zastakli pa je prelijte bijelim vinom.

  • Kuhajte dok alkohol ne ispari, a zatim smanjite vatru i kuhajte podlijevajući temeljcem i miješajući.

  • Na pola kuhanja začinite solju i paprom po ukusu.

  • Kad je riža lijepo kuhana i kremasta, maknite rižoto s vatre, umiješajte maslac, koricu i sok od limuna te odmah rasporedite u 4 duboka tanjura.

  • Burratu narežite na 4 dijela pa dio stavite u svaki tanjur na rižoto.

  • Po vrhu stavite bučine i sezamove sjemenke i prelijte s još malo maslinovog ulja i odmah poslužite.