Šparoga je apsolutna kraljica proljetne trpeze te vrlo uzbudljiva namirnica koja je sama dovoljna za pravu gozbu. Rižoto sa šparogama je klasično proljetno jelo, no uz dodatak šafrana i ribane Galbani grane padano ovo postaje prava eksplozija okusa.

Sastojci

  • 800 ml
    pilećeg temeljca
  • Prstohvat
    šafrana
  • 1 glavica
    luka
  • 500 g
    vrtnih šparoga
  • 2 žlice
    maslinova ulja
  • 200 g
    riže arborio
  • 200 ml
    bijelog vina
  • 1 žličica
    maslaca
  • 50 g
    Galbani grane padano
  • Po želji
    sol i papar

  • Pileći temeljac zagrijte do vrenja, maknite ga s vatre i u njemu rastopite dobar prstohvat šafrana. Ostavite sve sa strane pokriveno da se ne ohladi. Ovim temeljcem ćete podlijevati rižoto.

  • Luk nasjeckajte, a šparogama odlomite donji, tvrdi dio stabljike, a gornji dio ogulite i narežite na kolutiće. Same vrhove odvojite od kolutića, njih ćete dodati rižotu na kraju jer su mekši i potrebno ih je kraće kuhati.

  • U velikoj i dubokoj tavi zagrijte dvije žlice maslinova ulja pa na njemu prepržite luk dok potpuno ne omekša. Dodajte šparoge narezane na kolutiće te još kratko pirjajte. Zatim dodajte rižu i tostirajte je dok se ne zastakli neprestano miješajući da ne zagori te podlijte sve vinom i pustite da alkohol ispari.

  • Nastavite rižu kuhati na laganoj vatri neprestano je podlijevajući pripremljenim temeljcem. Miješajte je dosta često i pazite da ne ostane bez tekućine.

  • Dodajte sol i papar, a pred kraj kuhanja umiješajte i vrhove šparoga koje ste sačuvali.
    Kuhani rižoto maknite s vatre pa umiješajte maslac i naribanu granu padano.
    Sve dobro promiješajte da se sastojci povežu te odmah poslužite.

    Recept Cukar