Rižoto je svestrano jelo koje se lako može prilagoditi bilo kojoj sezoni – za jesen i zimu biramo poriluk i kobasicu. Ribanac mu dodajemo uvijek, neovisno o godišnjem dobu!

Sastojci

  • 1 veliki
    poriluk
  • 300 g
    domaćih dimljenih komasica (3 komada)
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 300 g
    arborio riže
  • 250 ml
    bijeloga vina
  • 1/2 žličice
    majčine dušice
  • 700 ml
    mesnog temeljca
  • 20 g
    Dukat maslaca
  • 30 g
    Sirela Ribanca

  • Poriluk očistite od vanjskih oštećenih i prljavih listova. Prerežite ga na pola i operite, a zatim narežite na manje komade.

  • Kobasice narežite na kolutiće pa ih prepržite u velikoj dubokoj tavi na žlici maslinovog ulja.

  • Kad sa svih strana uhvate lijepu boju, izvadite ih iz tave i ostavite sa strane na toplom.

  • U tavu dodajte, po potrebi, još jednu žlicu ulja pa propirjajte narezani poriluk.

  • Kad poriluk potpuno omekša, dodajte rižu i nastavite pirjati neprestano miješajući dok se riža ne zastakli.

  • Zatim ulijte bijelo vino i kuhajte miješajući dok sva tekućina ne ispari. Nakon toga začinite rižu solju i paprom te podlijte s malo temeljca. Vratite kobasice u tavu, smanjite vatru i nastavite tako kuhati, miješajući i podlijevajući rižu, oko 20 minuta ili dok riža nije potpuno skuhana.

  • Kad je riža kuhana, maknite rižoto s vatre i odmah u njega umiješajte maslac, a zatim i Ribanac. Rižoto poslužite odmah i posipajte ga s još Ribanca.