Dobrom rižotu malo tko može odoljeti! Uložite malo pažnje, strpljivog miješanja i polaganog kuhanja pa uživajte u kremastom i ukusnom rezultatu.

Sastojci

  • 20 g
    suhih vrganja
  • 10 g
    suhih crnih truba
  • 200 g
    šampinjona
  • 700 ml
    pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1 glavica
    luka, nasjeckanog
  • 2 žlice
    maslinova ulja
  • 250 g
    riže arborio
  • 200 ml
    bijelog vina
  • 1 žličica
    timijana
  • 1 žličica
    Dukat maslaca
  • 20 g
    Galbani grana padana, naribanog
  • Po ukusu
    sol i papar

  • Suhe vrganje i crne trube namočite u malo vruće vode (100 – 200 ml). Vodite računa o tome da trubama treba malo više vremena da omekšaju, pa ih možete namočiti i ranije.

  • Šampinjone narežite na ploške.

  • Temeljac zagrijte do vrenja, maknite ga s vatre i poklopite kako bi što duže ostao vruć.

  • Luk pirjajte na zagrijanom maslinovom ulju. Malo ga posolite kako bi prije povenuo, a ako počne dobivati boju, dodajte mu malo vode i pirjajte dok potpuno ne omekša i postane kašast.

  • Luku dodajte rižu te sve dobro pomiješajte. Pirjajte sve zajedno dok se riža ne zacakli.

  • Nakon toga rižu podlijte vinom i nastavite kuhati uz često miješanje dok vino ne ispari.

  • Ocijedite namočene gljive (vodu sačuvajte) pa ih dodajte riži. Dodajte i narezane šampinjone i timijan.

  • Kuhajte sve zajedno na umjerenoj vatri uz često miješanje i podlijevanje temeljcem i vodom u kojoj su se namakale gljive.

  • Dok se riža kuha, začinite je solju i paprom po ukusu, a kad je skuhana al dente, umiješajte u nju i maslac. Zatim je maknite s vatre pa umiješajte i ribani sir.

  • Rižoto poslužite odmah jer je najbolji dok je još topao, a prema ukusu možete ga posipati s još malo ribanog sira.