Kremasti rižoto s ciklom unijet će puno vibrantne boje i u najtmurnije jesenje dane. Uz to što primamljivo izgleda, ovaj je rižoto i prava delicija, a sa Salakis fetom u kockicama pretvara se u eksploziju okusa kojoj je teško odoljet

Sastojci

Za pire od cikle
  • 200 g
    sirove cikle
  • Malo
    maslinova ulja
Za rižoto
  • 1
    glavica luka
  • 1
    režanj češnjaka
  • 2 žlice
    maslinova ulja
  • 300 g
    riže arborio
  • 200 ml
    bijelog vina
  • 1/2 žličice
    timijana
  • 700 ml
    temeljca ili vode
  • 1 žlica
    Dukat maslaca
  • 1 žlica
    Sirela Ribanca
  • Po želji
    sol
  • Po želji
    svježe mljeveni papar
  • 100 g
    President Salakis cubesa, okus po želji

  • Za pire od cikle:
    Ciklu ogulite i narežite na kockice, prebacite je u posudu za pečenje, poškropite s malo maslinova ulja i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 20 – 30 minuta ili dok potpuno ne omekša.
    Pečenu ciklu prebacite u posudu za miksanje pa je uz pomoć štapnog miksera pretvorite u pire.

  • Za rižoto:
    Luk narežite na kockice, a češnjak sitno nasjeckajte.
    U velikoj dubokoj tavi zagrijte dvije žlice maslinova ulja pa na njemu prepržite luk dok potpuno ne omekša i postane proziran.
    Dodajte mu češnjak i pržite sve još jednu minutu, neprestano miješajući.
    Dodajte sad i rižu i sve nastavite pržiti i miješati dok se riža ne zastakli.
    Zatim prelijte vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari.
    Nakon toga dodajte timijan, smanjite vatru i nastavite kuhati podlijevajući rižoto temeljcem uz često miješanje.
    Kad je riža gotovo kuhana (al dente), umiješajte pire od cikle, posolite i popaprite.
    Kratko sve prokuhajte i maknite s vatre.
    Umiješajte maslac i Ribanac pa odmah poslužite uz kockice Salakisa.