Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo, Glavno jelo

Ravioli sa špinatom i Galbani Ricottom

Tjesteninu svi volimo, no ipak se najčešće odlučujemo za kupovnu verziju. Zato vam predlažem da se upustite u avanturu izrade domaće tjestenine - raviola punjenih špinatom i Galbani Ricottom. Sve što vam treba da bi tjestenina ispala savršeno je malo više vremena,  snažna ruka za razvaljavanje tjesta, puno ljubavi i volje. Probajte!

Sastojci

  • 200 g
    glatkog brašna
  • 200 g
    oštrog brašna
  • 4
    jaja
  • 6-7 žlica
    mlake vode
  • 1 žlica
    maslinovog ulja
  • 150 g
    svježeg špinata
  • 200 g
    Galbani Ricotte
  • 2 žlice
    Sirela Ribanca (i malo za posip)
  • 1 žličica
    limunovog soka
  • po želji
    soli i papra
  • 100 g
    Dukat maslaca
  • 3 žlice
    krušnih mrvica
  • 1 svežnjić
    kadulje

  • U veću zdjelu stavite oba prosijana brašna, malo soli, 3 jaja, maslinovo ulje i vodu. Prvo sve malo povežite vilicom, a zatim krenite mijesiti rukama. Prebacite se na radnu površinu pa sve dobro izmijesite u glatko tijesto. Tijesto za tjesteninu je dosta tvrdo te ga je potrebno mijesiti oko 10-ak minuta. Oblikujte ga u kuglu, omotajte prozirnom folijom i ostavite da odstoji sat vremena.

  • Špinat operite, ocijedite i tako mokrog stavite u zagrijani lonac da povene, samo na par minuta. Prebacite ga u cjediljku te isperite hladnom vodom da zadrži zelenu boju i da se zaustavi proces kuhanja. Dobro ga ocijedite rukama te narežite na sitne komadiće.

  • Dobro pomiješajte krušne mrvice, Galbani Ricottu, preostalo jaje, svježe ribani Sirela Ribanac, limunov sok, špinat te sol i papar.

  • Tijesto podijelite na dva dijela pa na pobrašnjenoj površini svaki razvaljajte vrlo tanko, na 1-2 mm debljine. Pokušajte ga razvaljati u oblik pravokutnika te ga poravnajte kotačićem s valovitim krajevima. Sada od tijesta režite duge trake širine oko 5 cm. Na svaku drugu traku stavljajte u nizu po ½ žličice nadjeva, s razmakom od oko 5 cm. Kistićem namočenim u malo vode premažite rubove tijesta oko nadjeva. Na to položite drugu traku tijesta te sve dlanovima lijepo poravnajte i istisnite viškove zraka ispod tijesta, da se ravioli lijepo slijepe. Kotačićem izrežite kvadrate, tj. raviole. Slažite ih na pobrašnjenu podlogu da se ne zalijepe.

  • U što većem loncu zakuhajte vodu. Posolite je i u njoj kuhajte raviole u par navrata. Vatra mora biti umjerena ili lagana kako se ravioli ne bi raspali pri kuhanju. Kuhajte ih oko 5 minuta, te šupljom žlicom vadite na cjediljku, a zatim u pouljenu zdjelu da se ne slijepe.

  • Za preljev otopite Dukat maslac na laganoj vatri, pa dodajte listiće kadulje i pržite minutu. Time prelijte raviole te ih servirajte sa svježe ribanim Sirela Ribancem. Ako vam je ostalo i malo nadjeva, i njega možete servirati preko raviola. Dobar tek!