Šparoge i mladi luk među prvim su glasnicima proljeća na našim tanjurima. U kombinaciji sa Zagrebačkim sirom u slasnom quicheu postaju prava proljetna gozba.

Sastojci

Za tijesto
  • 250 g
    glatkog brašna
  • 50 g
    pirovog brašna
  • 1 žličica
    soli
  • 150 g
    Dukat maslaca
  • 1
    žumanjak
  • 4 - 5 žlica
    ledene vode
Za nadjev
  • 1 vezica
    mladog luka
  • 250 g
    vrtnih šparoga
  • 1 žlica
    maslinovog ulja
  • 1 žličica
    Dukat maslaca
  • Prostohvat
    soli
  • 375 g
    President Zagrebačkog sira
  • 2
    jaja
  • 1 žlica
    dijon senfa
  • 20 g
    naribanog sira Galbani grana padano
  • Po ukusu
    sol i papar

  • Za tijesto:
    U zdjeli miksera pomiješajte glatko brašno, pirovo brašno i sol.
    Dodajte hladni maslac narezan na listiće pa sve miksajte spiralnim nastavcima dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
    Zatim dodajte žumanjak i 4 – 5 žlica hladne vode pa nastavite miksati dok se sastojci ne povežu.
    Smjesu prebacite na radnu površinu i brzo je rukama zamijesite u tijesto.
    Tijesto omotajte prozirnom folijom i odložite u hladnjak na pola sata.

  • Za nadjev:
    Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev tako da nasjeckate mladi luk i šparoge na kolutiće.
    U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac.
    Dodajte mladi luk i šparoge pa sve pirjajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Posolite i maknite s vatre.
    Zagrebački sir prebacite u posudu za miksanje pa ga razradite mikserom kako bi postao kremast.
    Dodajte jaja, senf, ribani sir grana padano, sol i papar pa sve još jednom dobro izmiksajte u homogenu smjesu.

  • Slaganje quichea:
    Ohlađeno tijesto prebacite na list papira za pečenje pa ga razvaljajte u veliki krug promjera oko 30 cm.
    Razvaljano tijesto pažljivo prebacite u kalup za quiche promjera oko 22 cm. Prstima ga nježno utisnite u nabore na kalupu pa ga izbodite vilicom.
    Tijesto prekrijte papirom za pečenje, opteretite suhim grahoricama i pecite „na slijepo“ 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
    Nakon toga maknite papir za pečenje i grahorice, smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva i pecite tijesto još desetak minuta ili dok ne postane lagano rumeno i hrskavo.
    Tek tada ga izvadite iz pećnice pa po njemu rasporedite pirjane šparoge i mladi luk. Prelijte sve mješavinom sira i jaja, a po želji po vrhu rasporedite još koju šparogu i mladi luk.
    Vratite sve u pećnicu i pecite još 30 minuta na 180 stupnjeva ili dok se quiche lijepo ne zarumeni.
    Pečeni quiche ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu pa ga zatim poslužite.