Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo, Glavno jelo

Quiche s President Salakisom

Quiche, jelo tipično za francusku kuhinju, popularna je „party hrana“, a uz salate izvrsno i kao samostalno jelo. Hrskava podloga i bogat nadjev, u kojem se isprepliće slatkoća luka i lagana slanost President Salakisa, tvore neodoljivu kombinaciju. Nježna, gotovo kremasta tekstura Salakisa uz dodatak začina ovu otvorenu pitu vezuje za Mediteran i kao da ubrzava odbrojavanje dana do ljeta.  

Sastojci

Za tijesto:
  • 200 g
    brašna
  • 100 g
    hladnog Dukat maslaca
  • 1
    žličica soli
  • 1
    jaje
  • 4-5 žlica
    hladne vode
  • ili 1 list
    razvaljanog lisnatog tijesta
Za nadjev:
  • 1 vezica
    mladog luka
  • 2 vezice
    ljubičastog luka
  • 1
    žuti luk
  • 2 -3
    ljutike
  • za prženje
    maslinovo ulje
  • 250 g
    President Salakisa
  • 3
    jaja
  • 200 ml
    Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
  • 100 ml
    Dukat mlijeka
  • 2-3 žlice
    Brzo & Fino kiselog vrhnja
  • bilje po želji:
    list peršina i celera, bosiljak, kopar, origano...
  • po želji
    soli i papra

  • Brašno, sol i Dukat maslac, narezan na manje komade, dodajte u zdjelu i pokušajte što brže sve povezati u mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i vodu te zamijesite meko tijesto. Tijesto oblikujte u ravni disk, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na oko sat vremena.

  • Pripremite kalup za tart (najbolje onaj s obručem i odvojivim dnom), skinite foliju s tijesta i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini. Tijesto premjestite u kalup, dobro ga „zalijepite“ za rubove, lagano izbodite vilicom i stavite u zamrzivač dok ne pripremite nadjev. (Stavljanjem tijesta u zamrzivač sprječavamo da se tijesto prilikom pečenja spušta niz stranice kalupa).

  • Očistite mladi luk i ljutiku te ih izrežite na kolutove. Zagrijte tavu i u nju dodajte malo maslinovog ulja pa mladi luk i ljutiku i pirjate nekoliko minuta na laganoj vatri, pazeći da ne zagori. U međuvremenu pripremite ljubičasti i žuti luk, koji možete rezati na ribež kako biste dobili kolutove iste veličine ili nožem.

  • Pećnicu stavite grijati na 200°C. U manjoj zdjeli razmutite jaja, dodajte im Brzo & Fino vrhnje za kuhanje, Dukat mlijeko i Brzo & Fino kiselo vrhnje te sve dobro izmiješajte do tekuće smjese lagano žućkaste boje. Dodajte začine te soli i papra po želji.

  • Izvadite tijesto iz zamrzivača, po njemu prvo rasporedite prženi luk, zatim kolutove. Posolite i poprite po želji. Salakis ocijedite i mrveći ga prstima popunite rupe između luka i unutar kolutova. Rasporedite ga ravnomjerno po cijelom quicheu. Sve zalijte pripremljenom mješavinom jaja, vrhnja i začina.

  • Stavite peći u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 40-45 minuta, pazeći da vam vrh quicha ne zagori. Možete ga prilikom pečenja zaštiti aluminijskom folijom ili papirom za pečenje.

  • Gotov quiche izvadite iz pećnice, pustite da se prohladi te ga izvadite iz kalupa. Servirajte ga mlakog uz bogatu sezonsku salatu.

Recept: Hungry Mile