Frittata je fino, zasitno talijansko jelo od jaja. Slična je omletu, no razlikuje se u tehnici pripreme i puno je bogatija kad je riječ o dodacima. Upravo zato može se posluživati kao samostalni obrok za doručak, ručak ili večeru. Naša verzija je proljetna, sa šparogama, mladim lukom i graškom, upotpunjena Podravcem.

Sastojci

  • 8
    jaja
  • 80 ml
    Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
  • 1 žličica
    soli
  • Malo
    svježe mljevenog papra
  • 500 g
    šparoga
  • 2
    mlada luka
  • 50 g
    očišćenog mladog graška
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 50 g
    Sirela Podravca

  • U zdjeli pomiješajte jaja, vrhnje, sol i svježe mljeveni papar. Umutite sve u glatku smjesu.

  • Šparoge očistite tako da im odlomite donji, drvenasti dio stabljike.

  • Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva.

  • Mladi luk narežite na kolutiće.

  • Grašak kratko blanširajte.

  • Tavu od lijevanog željeza ili emajla zagrijte na umjereno jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje pa na njemu prepržite mladi luk.

  • Dodajte šparoge i pržite još nekoliko minuta, neprestano miješajući, da šparoge omekšaju.

  • Dodajte mladi grašak te nastavite pržiti još nekoliko minuta.

  • Prelijte povrće pripremljenom smjesom od jaja, malo smanjite vatru i pecite 2 – 3 minute, tek toliko da jaja po rubovima postanu lagano pečena.

  • Maknite s vatre pa preko svega obilato naribajte Podravec.

  • Ubacite u zagrijanu pećnicu i pecite 10 minuta ili dok jaja nisu potpuno pečena.

  • Izvadite iz pećnice, ostavite nekoliko minuta da se jelo odmori i zatim poslužite.

  • Frittata se može jesti topla i hladna, jednako je ukusna.