Kad vam se putuje u daleke i tople krajeve, uputite se u kuhinju i skuhajte nešto toplo i mirisno poput curryja. Kombinacija začina i mirisa u ovom umaku istog će vas trena teleportirati na daleki Indijski potkontinent. Iako se curry uobičajeno kuha s mesom, isprobajte ga i u ovoj vegetarijanskoj verziji s President cheese steakom.

Sastojci

Za umak
  • 1 manja glavica
    luka
  • 2
    kardamoma
  • 1 žličica
    korijandera
  • 1 žličica
    kurkume
  • 1 žličica
    cimeta
  • 1/2 žličice
    kumina
  • 1
    suha ljuta papričica
  • 1 cm
    korijena đumbira, naribanog
  • 2 žlice
    maslinova ulja
  • 1
    lovorov lista
  • 400 g
    pelata
  • 150 ml
    kokosova mlijeka iz konzerve
  • Po želji
    sol i papar
  • 180 g
    President cheese steaka, original
Za crumble od kikirikija i pistacija
  • 30 g
    neslanih pistacija
  • 30 g
    neslanog kikirikija
  • 1 žlica
    sezama
  • 1 žlica
    crnog sezama
  • 1/2 žličice
    soli

  • Luk ogulite i sitno nasjeckajte. Pelate nasjeckajte.

  • Sve začine osim lovora ubacite u mužar pa ih istucite u što finiju pastu.

  • U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pirjajte nasjeckani luk.

  • Kad se luk zastakli, dodajte začinsku pastu i pecite 10-ak minuta uz neprestano miješanje.

  • Pasta se treba dobro zapeći i karamelizirati kako bi sve arome začina došle do izražaja, zbog toga ne brzajte ovaj korak.

  • Kad se pasta zapeče, dodajte nasjeckane pelate, dobro sve promiješajte, ubacite lovorov list i po potrebi podlijte s malo vode.

  • Smanjite vatru i kuhajte dok se sve ne pretvori u gusti umak.

  • Zatim dodajte kokosovo mlijeko, promiješajte i doradite okus solju i paprom.

  • Kratko još sve prokuhajte pa maknite s vatre dok pripremate sir.

  • President cheese steakove ispecite na vrućoj tavi, po 3 minute sa svake strane.

  • Izvadite ih i narežite na kockice pa ih ubacite u pripremljeni curry. Sve dobro promiješajte.

  • Kikiriki i pistacije grubo nasjeckajte pa ih pomiješajte s obje vrste sezama.

  • Ovu mješavinu prebacite u tavu, posolite je i pržite uz neprestano miješanje dok se ne uhvati malo boje.

  • Kada crumble dobije boju, prebacite ga u zdjelicu i poslužite uz curry i prilog po želji – rižu ili rezance.