Recept - Predjelo, Glavno jelo

Polpete od cvjetače i Dimsija

Nije tajna da sir može oplemeniti mnoga jela, pogotovo kad je u pitanju sir oplemenjen aromom dima. Ovog puta spojili smo ga s nježnom cvjetačom te dobili ukusne polpete koje se sviđaju i onima koji cvjetaču inače ne ljube.

Sastojci

  • 1 veća
    cvjetača (oko 1 kg)
  • 200 g
    Dimsija, naribanog
  • 1 žličica
    vlasca, sjeckanog
  • 1/2 žličice
    origana
  • 1/2 žličice
    soli
  • Po želji
    svježe mljeveni papar
  • 1
    jaje
  • 50 g
    kukuruznog brašna
  • 50 g
    palente
  • Malo
    maslinovog ulja

  • Glavicu cvjetače očistite od vanjskih listova pa odvojite cvjetiće i narežite ih.

  • Komadiće cvjetače operite pa ih kuhajte nad parom desetak minuta da omekšaju.

  • Kuhanu cvjetaču dobro ocijedite pa prebacite u sjeckalicu. Usitnite je u zrnatu smjesu, ali nipošto ne sjeckajte dugo da je ne pretvorite u kašu.

  • Dobivenu smjesu prebacite u zdjelu pa dodajte ribani Dimsi, vlasac, origano, sol, papar, jaje i kukuruzno brašno i sve dobro promiješajte žlicom kako biste dobili kompaktnu smjesu.

  • Ostavite u hladnjaku sat vremena.

  • Od ohlađene smjese žlicom grabite hrpice, među dlanovima formirajte polpete pa svaku uvaljajte u palentu.

  • Slažite polpete na lim za pečenje, premažite ih s malo maslinova ulja te ih pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Na pola pečenja ih možete i preokrenuti kako bi se ravnomjernije ispekle.

  • Pečene poslužite odmah uz umake i priloge po želji.