Recept - Predjelo, Glavno jelo

Pogače (flatbread) na mediteranski

Ove pogače nisu pizza, ali nisu ni klasični kruh. One su jednostavne za izradu, a u kombinaciji sa Salakis feta sirom, maslinama i rajčicama postaju prava mediteranska gozba.

Sastojci

za pogače
  • 300 g
    brašna
  • 3 g (1 žličica)
    instant kvasca
  • 1 žličica
    majčine dušice
  • ½ žličice
    soli
  • 1 žlica
    maslinovog ulja
  • 180 ml
    mlake vode
za nadjev
  • 200 g
    Salakis feta sira
  • 10
    cherry rajčica
  • 10
    kalamata maslina
  • 1 žlica
    pinjola
  • prstohvat
    ružmarina
  • 1 žlica
    maslinovog ulja
  • 100 g
    rikule

  • U zdjeli pomiješajte brašno i kvasac.
    Dodajte majčinu dušicu, sol, maslinovo ulje i vodu pa zamijesite mekano tijesto. Tijesto mijesite desetak minuta dok ne postane glatko i elastično.


  • Formirajte ga u kuglu, premažite s malo ulja, pokrijte ga i ostavite na toplom da se podiže, barem sat i pol.
    Kad se tijesto podigne prebacite ga na radnu plohu, ponovno ga premijesite i podijelite na 4 jednaka dijela.
    Svaki komad tijesta stanjite valjkom u ovalni oblik.

  • Prebacite ovako formirane pogače na lim obložen papirom za pečenje.
    Na svaku pogaču složite namrvljeni Salakis feta sir, narezane cherry rajčice, masline i malo pinjola. Sve posipajte ružmarinom i poškropite maslinovim uljem.

  • Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C, 15 minuta.
    Pečene pogače izvadite iz pećnice, na svaku stavite po malo rikule i odmah poslužite.