Sirelin Domaći dimljeni sir, u kombinaciji s rajčicama, lukom i češnjakom, dobitna je kombinacija za nadjev aromatičnih pizzetta koje možete poslužiti u bilo koje doba dana.

Sastojci

Tijesto za 6 duguljastih pizzetta
  • 150g
    oštrog brašna
  • 150g
    glatkog brašna
  • 2 prstohvata
    soli
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 180 - 200 ml
    mlake vode
  • 6g
    suhog kvasca (plus žličica šećera i malo toplog mlijeka za dizanje kvasca)
Nadjev
  • 200g
    Domaćeg dimljenog sira Sirela
  • 1
    rajčica
  • 1
    veći mladi luk
  • 2 režnja
    češnjaka
  • 2 prstohvata
    origana ili majčine dušice
  • 50ml
    maslinovog ulja

Cijeli ili rezani  na manje trokutiće, kako god ih poslužili, užitak je jednako zajamčen! 

  • Prvo umijesite tijesto. Suhi kvasac, žličicu šećera, žličicu brašna i malo toplog mlijeka dobro izmješate i pustite na toplom da se kvasac digne. Zatim u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto prosijte obje vrste brašna, dodajte mu sol i dobro izmiješajte. U brašno redom dodajte maslinovo ulje, dignuti kvasac i mlaku vodu pa umijesite tijesto. Tijesto mijesite 10 minuta sve dok ne dobijete lijepo, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si s dodavanjem brašna sve dok ne dobijete odgovarajuću teksturu tijesta). Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili pa ga lagano nauljite maslinovim uljem, prekrijte i pustite da odmara najmanje 15 minuta.

  • Dok tijesto odmara, pripremite nadjev. U maslinovo ulje dodajte na listiće rezani ili sitno sjeckani češnjak, rajčicu narežite na tanje kolutove, a isto učinite i s mladim lukom. Domaći dimljeni sir narežite na ploškice.

  • Odmoreno tijesto još jednom premijesite pa ga podijelite na 6 dijelova. Svaki dio tanko razvaljajte u duguljastu formu (možete i okruglo). Stavite razvaljano tijesto na pleh (koji ste prekrili papirom za pečenje) na kojem ćete peći pizzette. Svaki komad tijesta kistom dobro premažite mješavinom maslinova ulja i češnjaka. Pa redom slažite dimljeni kuhani sir, rajčice i kolutiće luka. Na kraju dodajte origano ili majčinu dušicu. I sve još jednom lagano pokapajte maslinovim uljem.

  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250°C (ventilacija) jedno 10-12 minuta na najdonjoj rešetki. 

  • Služite toplo, u komadu ili rezano na trokutiće kao sitni zalogaj.