Ljetu se polako bliži kraj, ali mi još uživamo u njegovim sočnim plodovima. Zrele, mirisne breskve upakirali smo u prhku pitu kojom se za ovu godinu pozdravljamo od tog divnog voća.

Sastojci

Za prhko tijesto
  • 230 g
    brašna
  • 20 g
    fino mljevenih badema
  • 70 g
    šećera
  • 110 g
    Dukat maslaca
  • 1
    jaje
  • 1-2 žlice
    hladne vode
Za nadjev
  • 4
    breskve (oko 500 g)
  • 200 g
    Brzo & Fino slatkog vrhnja
  • 2 žlice
    šećera u prahu
  • 1/2 žličice
    cimeta
  • Na vrh noža
    sjemenki vanilije
  • Na vrh noža
    naribane tonke (nije nužno)
  • 2
    jaja

  • Za prhko tijesto pomiješajte brašno, bademe, šećer i sol.

  • Dodajte hladni maslac narezan na listiće i sve miješajte mikserom sa spiralnim nastavcima. 
    Kad smjesa postane mrvičasta, dodajte jaje i zamijesite prhko tijesto. Ako je potrebno, dodajte i 1 – 2 žlice hladne vode. 

  • Tijesto formirajte u disk, obložite ga prozirnom folijom pa stavite u hladnjak na 30 minuta. 

  • Ohlađeno tijesto razvaljajte na 0,5 cm debljine.

  • Uz pomoć valjka prebacite ga u rebrasti kalup za pitu i pažljivo utisnite. Sve viškove tijesta odrežite i sačuvajte za izradu ukrasa.

  • Tijesto u kalupu za pite nabodite vilicom te ga pecite „na slijepo“ 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

  • Za nadjev breskve ogulite i narežite na tanke ploške.
    U zdjeli pomiješajte vrhnje, šećer u prahu, vaniliju i tonku. Dodajte jaja i sve dobro izmiješajte.

  • Pečenu koru za pitu izvadite iz pećnice, po njoj poslažite narezane breskve pa prelijte mješavinom vrhnja i jaja.

  • Rub pite ukrasite komadićima preostalog tijesta.

  • Sve vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta na 170 stupnjeva.

  • Pečenu pitu izvadite iz pećnice i pustite da se potpuno ohladi prije posluživanja.