Recept - Predjelo

Pileća pašteta

Domaća pašteta odlično je predjelo za sve prilike, pa tako i one najsvečanije. Jednostavno ju je pripremiti, a okusom je nenadmašna.

Sastojci

  • 450 g
    pilećih jetrica
  • 2
    ljutike
  • 2 režnja
    češnjaka
  • 1 žličica
    Dukat maslaca
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 4
    suhe šljive
  • 200 ml
    vermuta
  • 1 žličica
    quatre epices (francuske mješavine 4 začina)
  • Po ukusu
    sol
  • Po ukusu
    svježe mljeveni papar
  • 1 žlica
    balzamskog octa
  • 125 g
    Dukat maslaca

  • Pileća jetrica očistite od žilica i masnoća.

  • Ljutike i češnjak sitno nasjeckajte.

  • U većoj tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje pa na tome prepržite nasjeckanu ljutiku i češnjak.

  • Kad omekšaju, dodajte jetrica i nastavite sve pirjati dok ne dobiju lijepu boju.

  • Zatim dodajte suhe šljive, vermut, quatre epices, sol i papar pa sve još kratko pirjajte dok sav alkohol ne ispari.

  • Maknite tavu s vatre i ostavite da se jelo malo ohladi.

  • Ohlađeno jelo prebacite u sjeckalicu ili multipraktik.

  • Preostalih 125 g maslaca narežite na kockice i ubacite u multipraktik pa dodajte i ocat.

  • Sve miješajte dok se ne pretvori u glatku paštetu.

  • Paštetu prebacite u manje keramičke posude, zagladite joj površinu i prelijte s još malo rastopljenog maslaca.

  • Čuvajte u hladnjaku do posluživanja.