Recept - Predjelo, Glavno jelo

Pierogi s mljevenim mesom i kiselim vrhnjem

Pierogi su nadjeveni valjušci koji se smatraju tradicionalnim poljskim jelom. Mogu biti slatki ili slani s najraznovrsnijim nadjevima, no bez obzira na vrstu nadjeva, gotovo uvijek se poslužuju uz malo domaćeg kiselog vrhnja.

Sastojci

Za tijesto
  • 270 g
    brašna
  • 1/2 žličice
    soli
  • 70 g
    Brzo & Fino domaćeg kiselog vrhnja
  • 60 ml
    vode
  • 1
    jaje
Za nadjev
  • 1
    glavica luka
  • 1 režanj
    češnjaka
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 500 g
    mljevene junetine
  • 1 žličica
    dimljene paprike
  • Malo
    soli i papra
  • 200 ml
    goveđe juhe ili temeljca
Za posluživanje
  • 1 žlica
    ulja
  • 2 žlice
    Dukat maslaca
  • 3-4 žlice
    Brzo & Fino domaćeg kiselog vrhnja
  • Po ukusu
    sjeckani vlasac

  • Za tijesto:
    U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa dodajte kiselo vrhnje, vodu i jaje.
    Zamijesite čvrsto, ali podatno tijesto.
    Tijesto zamotajte prozirnom folijom i ostavite da se pola sata odmori na sobnoj temperaturi.

  • Za nadjev:
    Luk sitno narežite, a češnjak nasjeckajte.
    U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite luk.
    Kad luk omekša, dodajte češnjak i nastavite pržiti još 2 – 3 minute.
    Zatim dodajte mljeveno meso i sve dobro izmiješajte kako bi se meso usitnilo. Meso pržite dok lijepo ne zamiriše i uhvati malo boje.
    Nakon toga sve začinite dimljenom paprikom, solju i paprom pa prelijte goveđom juhom i ostavite da se lagano krčka dok sva tekućina ne ispari.
    Maknite nadjev s vatre i ostavite ga da se ohladi.

  • Za pripremu pieroga:
    Odmoreno tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte na debljinu 2 – 3 mm.
    Razvaljano tijesto narežite na krugove uz pomoć okrugle modlice promjera 6 – 8 cm.
    Na sredinu svakog kruga stavite po dvije žličice pripremljenog nadjeva.
    Presavijte krugove kako biste dobili polukružne pieroge. Prstima dobro pritisnite rubove tijesta kako bi se spojili.
    U velikom loncu zakuhajte 3 litre lagano posoljene vode pa u njoj kuhajte pieroge, 3 – 4 minute.
    Kad su kuhani, izvadite ih na tanjur i ostavite sa strane.

  • Za prženje i posluživanje:
    U većoj tavi zagrijte ulje i maslac pa na njemu prepržite kuhane pieroge dok ne uhvate lijepu zlatnu boju s obje strane.
    Pržene pieroge odmah poslužite s kiselim vrhnjem i sjeckanim vlascem.