Patlidžan je pravi ljetni kralj među povrćem i može se spremati na mnogo načina, a jedan od omiljenih je jednostavna priprema u pećnici. Poslužen uz osvježavajući umak od kremastog jogurta i tahinija - paste od sezama - prava je poslastica nadahnuta bliskoistočnom kuhinjom.

Sastojci

Za patlidžane
  • 4
    veća patlidžana, oko 1,5 kg
  • 1/2 žličice
    češnjaka u granulama
  • Prstohvat
    soli
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
Za umak od jogurta i tahinija
  • 200 g
    Dukatosa za pripremu jela
  • 2 žlice
    tahini paste
  • 1/2
    limuna - ocijeđeni sok
  • Prstohvat
    soli
  • Malo
    vode po potrebi
Za serviranje
  • 20 g
    pinjola, tostiranih
  • 20 g
    sušenih brusnica
  • Malo
    svježeg bosiljka i peršina

  • Za umak od jogurta i tahini paste:
    U zdjelici pomiješajte jogurt, tahini pastu, limunov sok i prstohvat soli.
    Energično sve miješajte dok se sastojci ne povežu u gustu kremastu smjesu.
    Dodajte malo vode kako biste razrijedili umak do željene konzistencije.
    Ovako pripremljeni umak čuvajte u hladnjaku do posluživanja.

  • Za patlidžane:
    Patlidžane operite pa ih prepolovite po dužini tako da im sačuvate i peteljke.
    Svaku polovicu s unutrašnje strane zarežite nožem tako da dobijete mrežasti uzorak.
    Složite ih kožom prema dolje na veliki lim obložen papirom za pečenje.
    Posipajte ih solju i češnjakom u granulama i prelijte maslinovim uljem.
    Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva oko 50 minuta ili dok potpuno ne omekšaju.
    Pečene patlidžane servirajte na tanjuru, prelijte ih umakom od jogurta i tahini paste pa po vrhu pobacajte tostirane pinjole, brusnice, peršin i bosiljak.