VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Recept - Predjelo, Glavno jelo
Pečeni patlidžani s umakom od Dukatosa i tahinija
Patlidžan je pravi ljetni kralj među povrćem i može se spremati na mnogo načina, a jedan od omiljenih je jednostavna priprema u pećnici. Poslužen uz osvježavajući umak od kremastog jogurta i tahinija - paste od sezama - prava je poslastica nadahnuta bliskoistočnom kuhinjom.
Sastojci
Za patlidžane
-
4
veća patlidžana, oko 1,5 kg
-
1/2 žličice
češnjaka u granulama
-
Prstohvat
soli
-
2 žlice
maslinovog ulja
Za umak od jogurta i tahinija
-
200 g
Dukatosa za pripremu jela
-
2 žlice
tahini paste
-
1/2
limuna - ocijeđeni sok
-
Prstohvat
soli
-
Malo
vode po potrebi
Za serviranje
-
20 g
pinjola, tostiranih
-
20 g
sušenih brusnica
-
Malo
svježeg bosiljka i peršina
-
Za umak od jogurta i tahini paste:
U zdjelici pomiješajte jogurt, tahini pastu, limunov sok i prstohvat soli.
Energično sve miješajte dok se sastojci ne povežu u gustu kremastu smjesu.
Dodajte malo vode kako biste razrijedili umak do željene konzistencije.
Ovako pripremljeni umak čuvajte u hladnjaku do posluživanja. -
Za patlidžane:
Patlidžane operite pa ih prepolovite po dužini tako da im sačuvate i peteljke.
Svaku polovicu s unutrašnje strane zarežite nožem tako da dobijete mrežasti uzorak.
Složite ih kožom prema dolje na veliki lim obložen papirom za pečenje.
Posipajte ih solju i češnjakom u granulama i prelijte maslinovim uljem.
Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva oko 50 minuta ili dok potpuno ne omekšaju.
Pečene patlidžane servirajte na tanjuru, prelijte ih umakom od jogurta i tahini paste pa po vrhu pobacajte tostirane pinjole, brusnice, peršin i bosiljak.
VEZANI PROIZVODI
POGLEDAJ SVE PROIZVODENajnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Pečeni krumpir nadjeven kajmakom
Pole pečenog krumpira fine su same po sebi, ali dodatak kajmaka i sira transformira ih u zalogaje kojima ćete teško odoljeti.
Saznaj više -
Recept
Khachapuri
Khachapuri je tradicionalno gruzijsko jelo od dizanog tijesta nadjevenog sirom, često nazivan gruzijskom pizzom. Kao i svaki tradicionalni recept, i ovaj ima mnoge inačice, ali sir je uvijek neizostavan sastojak – naš Podravec savršeno se uklopio.
Saznaj više -
Recept
Pahuljasta torta od Dukatosa
Tekstura ove torte lagana je poput oblaka, a okus vrlo nježan i osvježavajući. Za dodatnu dimenziju okusa poslužite je uz umak od malina ili drugog voća po želji.
Saznaj više -
Recept
Flapjacks – zobene pločice sa sirom i sjemenkama
Flapjacks su tradicionalne engleske pločice od zobenih pahuljica, obogaćene orašastim plodovima i sjemenkama. Iako se najčešće pripremaju u slatkoj verziji, jako je ukusna i slana inačica za koju vam donosimo recept. Ovako pripremljene zobene pločice odlične su kao užina, jednostavno ih je ponijeti na izlete i putovanja, a bit će i ukusan dodatak plati s narescima.
Saznaj više