Recept - Predjelo, Glavno jelo

Pečeni krumpir nadjeven kajmakom

Pole pečenog krumpira fine su same po sebi, ali dodatak kajmaka i sira transformira ih u zalogaje kojima ćete teško odoljeti.

Sastojci

  • 1,5 kg
    krumpira za pečenje podjednake veličine
  • Po ukusu
    sol
  • Po potrebi
    maslinovo ulje
Za nadjev
  • 125 g
    President kajmaka
  • 50 g
    President Podravca, naribanog
  • 20 g
    Glabani grane padano, naribane
  • 1/2 žličice
    dimljene paprike
  • 1
    mladi luk, nasjeckan
  • 1/2
    crvene rog paprike, nasjeckane
  • Po ukusu
    sol i papar

  • Za pole: 
    Krumpire očistite od zemlje i dobro ih operite. Bit će vam lakše ako koristite veće krumpire, ali manji će ljepše izgledati na tanjuru.
    Oprane krumpire prepolovite i složite na lim za pečenje. Poškropite ih s malo maslinovog ulja i malo ih posolite.
    Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva s ventilacijom oko 20 minuta ili dok se ne zarumene i ne omekšaju.
    Pečene pole krumpira izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade tek toliko da ih možete primiti rukom.

  • Za nadjev:
    Izdubite sredinu svake pole krumpira pa izdubljenu sredinu prebacite u zdjelu, a „lađice“ krumpira vratite na lim za pečenje.
    Komadima krumpira u zdjeli dodajte kajmak, obje vrste naribanog sira, dimljenu papriku, dio sjeckanog mladog luka i paprike te sol i papar.
    Dobro promiješajte pa gnječilicom za krumpir pretvorite sve u grubi pire.
    Dobivenom smjesom nadjenite „lađice“ krumpira. Po njima rasporedite preostali mladi luk i papriku te još ribanog sira.
    „Lađice“ vratite u pećnicu i pecite ih još desetak minuta na 200 stupnjeva uz ventilaciju.
    Kad se nadjev zarumeni i napuše, izvadite ih iz pećnice i odmah poslužite