Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo

Pečeni brie s hrskavim krekerima

Pečeni brie vrlo je jednostavno jelo koje se priprema bez puno muke, a izrazito je efektno i lijepo će izgledati na svečanom novogodišnjem stolu. Ovaj nježni sir s plemenitom plijesni jako se lijepo slaže s voćnim aromama, posebno s grožđem. A ono se po starom španjolskom običaju za sreću u novoj godini jede baš na Staru godinu kad sat odzvanja ponoći, i to za svaki udar sata po jedno zrno. Poslužite uz hrskave krekere s ružmarinom i Sirela Ribancem. Sretna nova!  

Sastojci

Za pečeni brie:
  • 200 g
    President briea
  • maslinovo
    ulje
  • grančica
    ružmarina
  • svježe mljeveni
    papar
Za krekere:
  • 250 g
    brašna
  • 1 žličica
    praška za pecivo
  • 1/2 žličice
    morske soli
  • 1 žličica
    sitno nasjeckanog ružmarina
  • 5 žlica
    maslinovog ulja
  • 115 ml
    mlake vode
  • 50 g
    naribanog Sirela Ribanca
  • sezam i lan
    za posipanje

  • Za pečeni brie:

    Trokut President briea izrežite na četiri približno jednaka dijela. Svaki komad sira stavite na komadić papira za pečenje, poškropite ga s malo maslinovog ulja, posipajte ružmarinom i svježe mljevenim paprom.

  • Sve omotajte tim papirićem za pečenje tako da napravite mali paketić, učvrstite ga kuhinjskom špagom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 ˚C. Paketiće pecite desetak minuta, samo da se sir otopi.

  • Poslužite toplo uz krekere i zrna grožđa.

  • Za krekere:

    Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, solju i ružmarinom. Dodajte maslinovo ulje i polagano dolijevajte vodu i umijesite čvrsto tijesto.

  • Prebacite tijesto na radnu površinu i nastavite ga mijesiti dok ne postane glatko i podatno. Omotajte ga prijanjajućom folijom i ostavite u hladnjaku na sat vremena.

  • Nakon sat vremena izvadite ga iz hladnjaka pa ga natrgajte na komadiće veličine oraha.

    Svaki komadić stanjite valjkom za tijesto najtanje što možete. Ostavite ih još malo na sobnoj temperaturu kako bi se gluten opustio pa ih dodatno stanjite rukama (cilj je dobiti jako tanke, gotovo prozirne diskove).

  • Svaki disk prebacite na lim obložen papirom za pečenje, posipajte ih lanom, sezamom i ribanim Sirela Ribancem.

  • Krekere pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 ˚C, 7 – 8 minuta ili dok ne postanu lijepo zapečeni i zlatne boje.

  • Poslužite ih uz pečeni brie ili namaze i umake po želji.

Recept: Andrea Cukrov