Za pravi uvod u jesen pomiješajte šljive s puno toplih začina i kratko ih zapecite u pećnici. Servirajte ih s kremom od mascarponea i uživajte u ovom jednostavnom i vrlo aromatičnom desertu.

Sastojci

Za pečene šljive
  • 1 kg
    šljiva
  • 20 g
    oraha (običnih ili pekanskih)
  • 1 žlica
    meda
  • 100 ml
    crnog vina
  • 1 štapić
    cimeta
  • 2 mahune
    kardamoma (samo sjemenke)
  • 2
    zvjezdasta anisa
Za kremu
  • 250 g
    Galbani mascarponea
  • 3 žlice
    šećera u prahu
  • 1
    limun, sok i korica
  • 200 g
    Brzo & Fino vrhnja za šlag

  • Šljive operite, prepolovite i odstranite im koštice.

  • Složite ih u vatrostalnu posudu, prelijte ih žlicom meda i crnim vinom.

  • Posipajte šljive orasima, dodajte štapić cimeta, kardamom i anis pa sve pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 30 minuta.

  • Pečene šljive izvadite iz pećnice te ih ostavite da se malo ohlade.

  • Za kremu u zdjeli pomiješajte mascarpone sir, šećer u prahu te sok i ribanu koricu limuna. Sve dobro izmješajte mikserom kako bi se sastojci povezali. Dodajte vrhnje za šlag i nastavite miješati dok ne dobijete čvrstu kremu.

  • Pečene šljive poslužite s kremom od mascarponea te po želji sve prelijte sokovima od pečenja.