Pečena palenta jednostavno je jelo koje okusima pomalo podsjeća na pizzu.

Sastojci

  • 750 ml
    vode
  • Prstohvat
    soli
  • 200 g
    palente
  • 1 žlica
    maslinova ulja
  • 1 žlica
    Sirela Ribanca, naribanog
  • Po ukusu
    svježe mljevenog papra
  • 100 g
    cherry rajčica
  • 100 g
    Galbani BIO mozzarelle
  • 100 g
    pršuta
  • Dodatno malo
    maslinovog ulja
  • Po ukusu
    sol
  • 100 g
    rikole

  • Zakuhajte vodu kojoj ste dodali dobar prstohvat soli.

  • Kad voda zakuha, smanjite vatru pa lagano usipajte palentu neprestano miješajući kako ne bi nastale grudice.

  • Kuhajte je tako povremeno miješajući dok ne postane jako gusta pa je maknite s vatre. Zatim umiješajte Ribanac, maslinovo ulje i malo svježe mljevenog papra. Po želji dodajte začinskog bilja.

  • Kuhanu palentu prebacite u pravokutni kalup za kolače koji ste obložili papirom za pečenje. Poravnajte je i ostavite da se ohladi.

  • Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

  • Cherry rajčice narežite na polovice, a mozzarellu na ploške.

  • Posložite kriške pršuta, narezane rajčice i mozzarellu na ohlađenu palentu. Pokapajte s još malo maslinova ulja i posolite.

  • Pecite sve u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta.

  • Pečenu palentu ostavite da se hladi desetak minuta. Nakon toga po vrhu rasporedite rikolu, narežite i odmah poslužite.