Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Pavlova sa šlagom i šumskim voćem

Ova je torta nastala davnih dvadesetih godina prošlog stoljeća u čast slavne ruske balerine Ane Pavlove. Nježna i jednostavna, brzo je postala omiljena diljem svijeta.

Sastojci

  • 5
    bjelanjaka (sobne temperature)
  • prstohvat
    soli
  • 250 g
    šećera
  • 1/2 žlice
    octa
  • 1 žlica
    škrobnog brašna (gustina)
  • 350 ml
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 1 žlica
    šećera u prahu
  • 1 žlica
    ekstrakta vanilije
  • 500 g
    svježeg voća

KULINARSKI SAVJET Pavlovu možemo nadjenuti raznim sezonskim voćem i uživati u svim njezinim licima.

  • Pećnicu zagrijte na 120°C.

  • Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih istucite u snijeg. U snijeg od bjelanjaka postupno dodajte šećer, miješajući između svakog dodavanja. Nastavite miksati još par minuta odnosno dok se šećer potpuno ne otopi a zatim dodajte ocat i gustin.

  • Još kratko promiješajte, smjesa treba biti čvrsta, glatka i sjajna.

  • Lim obložite papirom za pečenje. U svaki kut lima nanesite malo smjese od bjelanjaka kako bi se papir prilijepio za lim.

  • Smjesu od bjelanjaka sada prebacite na obloženi lim i oblikujte u krug promjera oko 20 cm.

  • Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat i 30 minuta. Za vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu.

  • Pečena podloga, kora od bjelanjaka izvana treba biti hrskava a iznutra mekana i pjenasta.

     

  • Pećnicu isključite, vrata pećnice malo otvorite i ostavite koru da se polako hladi u pećnici.

  • Dobro ohlađeno vrhnje za šlag miješajte električnim mikserom, dodajte šećer u prahu i vaniliju pa još kratko miksajte pazeći da ne prelupate šlag

  • Voće operite i očistite.

  • Na ohlađenu beze koru nanesite šlag, zatim voće i na kraju po želji pospite šećerom u prahu.