Patatas bravas ili patatas a la brava tradicionalno su španjolsko jelo čije ime u prijevodu znači pikantni krumpiri. Pikantnost duguju umaku, a poseban šmek siru President Curado.

Sastojci

Za pikantni umak od rajčice
  • 1
    crvena roga paprika
  • 1 glavica
    luka
  • 1 režanj
    češnjaka
  • 1
    mala crvena čili papričica
  • 2 - 3 žlice
    maslinovog ulja
  • 500 ml
    pasirane rajčice
  • 1 žlica
    smeđeg šećera
  • 1 žličica
    soli
Za krumpire
  • 1 kg
    krumpira za pečenje
  • 2 - 3 žlice
    maslinovog ulja
  • Dobar prstohvat
    soli
Za posluživanje
  • 100 g
    sira President Curado od ovčjeg i kravljeg mlijeka
  • Malo
    sjeckanog peršina

  • Za pikantni umak od rajčice:
    Rog papriku operite, prepolovite i odstranite joj sjemenke pa je narežite na sitne kockice.
    Luk ogulite i također narežite na kockice.
    Češnjak i čili papričicu nasjeckajte, a po želji i čiliju odstranite sjemenke.
    U loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite papriku i luk. Sve pržite povremeno miješajući dok potpuno ne omekša, a po potrebi podlijte s malo vode.
    Kad paprika i luk omekšaju, dodajte sjeckani češnjak i čili te nastavite pržiti dok češnjak ne zamiriše.
    Dodajte pasiranu rajčicu, šećer i sol pa smanjite vatru i povremeno miješajući kuhajte oko sat i pol, dok se ne pretvori u gusti umak.
    Kuhani umak maknite s vatre i, ako želite, štapnim mikserom ga izmiješajte u glatku smjesu.
    Poslužite ga uz pečene krumpire ili prebacite u teglicu, spremite u hladnjak i koristite po želji.

  • Za krumpire:
    Krumpire dobro operite i iščetkajte im koru.
    Oprane krumpire narežite na kockice veličine otprilike 2 x 2 cm.
    Složite ih na veliki lim za pečenje, prelijte maslinovim uljem i dobro posolite.
    Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva uz ventilator oko 20 minuta ili dok se lijepo ne zarumene i postanu hrskavi.
    Pečene krumpire izvadite iz pećnice i prebacite u zdjelu za posluživanje.

  • Za posluživanje:
    Pečene krumpire prelijete pikantnim umakom od rajčica i zatim po njima obilato naribajte sir Curado.
    Posipajte ih s malo sjeckanog peršina i odmah poslužite.