Recept - Desert

Paris Brest

Paris Brest poznati je francuski kolač od kuhanog tijesta punjen kremom s karameliziranim orašastim plodovima. Osmislio ga je Louis Durand 1910. u čast biciklističke utrke Paris – Brest – Paris i upravo zbog toga ovaj kolač ima oblik kotača. 

Sastojci

Za tijesto
  • 125 ml
    vode
  • 60 ml
    ulja
  • 1 žlica
    šećera
  • 75 g
    brašna
  • 2
    velika jaja
  • Prstohvat
    soli
  • Malo
    listića badema
Za kremu
  • 120 g
    šećera
  • 2 žlice
    vode
  • 100 g
    lješnjaka
  • 400 ml
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • Malo
    šećera u prahu za posipanje

  • Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Obložite dva velika lima papirom za pečenje.

  • U srednje velikoj posudi debelog dna pomiješajte vodu, ulje, sol i šećer te zagrijavajte dok ne zakuha.

  • Maknite s vatre pa kuhačom umiješajte brašno. Budite brzi i žustri i pazite da ne nastanu grudice.

  • Smjesu ostavite nekoliko minuta da se ohladi.

  • Polako dodajte jedno po jedno jaje miješajući nakon svakog dodavanja dok smjesa ne postane homogena, gusta i sjajna. 

  • Smjesom napunite slastičarsku vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom pa je istisnite na lim u obliku velikog prstena ili nekoliko manjih.

  • Posipajte tijesto bademima narezanima na listiće.

  • Pecite oko 50 minuta, odnosno dok tijesto ravnomjerno ne poprimi zlatnosmeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije punjenja kremom.

  • Za kremu u loncu debljeg dna pomiješajte šećer i vodu.

  • Zagrijavajte na umjereno jakoj vatri dok se šećer ne rastopi i lagano ne karamelizira.

  • Dodajte lješnjake, sve dobro promiješajte kako bi karamel obložio lješnjake pa prebacite na papir za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi.

  • Sameljite 2/3 ohlađenih karameliziranih lješnjaka u blenderu ili sjeckalici, a ostatak nasjeckajte na grublje komade.

  • Vrhnje istucite u čvrst šlag.

  • Dodajte mljevene i sjeckane lješnjake pa dobro promiješajte.

  • Ohlađene kolače nazubljenim nožem prerežite na pola po dužini.

  • Uz pomoć vrećice za ukrašavanje sa zvjezdastim nastavkom napunite donju polovicu tijesta tako da krema potpuno ispuni rupu i dosegne još otprilike 1,5 cm u visinu. 

  • Poklopite gornjom polovicom tijesta.

  • Posipajte šećerom u prahu ili šećernom glazurom. Pripremljene odložite u hladnjaku do posluživanja.