Panna cotta je slavni talijanski desert koji je postao nezaobilazna ljetna slastica. Priprema se bez pečenja i s vrlo malo kuhanja. Ova verzija panna cotte napravljena je s Dukat Triple 0% jogurtom što je čini dodatno osvježavajućom, laganom i neodoljivom.

Sastojci

Za panna cottu:
  • 6
    listića želatine
  • 200 ml
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 3 žlice
    šećera
  • 1žličica
    ekstrakta vanilije
  • 500 g
    Dukat Triple 0% jogurta, okusa vanilije
Za umak od malina
  • 300 g
    malina
  • pola limuna
    sok
  • 3 žlice
    šećera u prahu

Napomena: Panna cottu možete pripremiti i u bezlaktoznoj varijanti - umjesto 200 ml Brzo & Fino vrhnja za šlag koristite 200 ml bezlaktoznog mlijeka Dukat Lagano jutro, a želite li zamjenu za klasični šećer, navedenu količinu možete zamijeniti sladilom po izboru (med, javorov sirup, kokosov šećer ili sl.).

  • Želatinu stavite u zdjelicu, prelijte hladnom vodom i ostavite nekoliko minuta da omekša i nabubri.
    U lončiću pomiješajte vrhnje za šlag, šećer i ekstrakt vanilije. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri dok ne zakuha.

  • Maknite lončić s vatre pa odmah umiješajte omekšanu želatinu koju ste dobro ocijedili.
    Vratite sve na laganu vatru i kuhajte, neprestano miješajući, dok se želatina ne otopi.

  • Ponovno maknite lončić s vatre i odmah umiješajte Dukat Triple 0% jogurt.

  • Dobivenu smjesu raspodijelite u desertne čaše ili kalupe za panna cottu i dobro sve ohladite. Prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku.

  • Ohlađenu panna cottu poslužite uz umak od malina.

  • Za umak od malina:
    U lončiću pomiješajte maline, sok od limuna i šećer u prahu. Kuhajte na laganoj vatri da voće potpuno omekša i pretvori se u gustu kašu, 10 - 15 minuta.
    Smjesu procijedite kroz sitno sito kako biste se riješili sjemenki malina, a zatim je spremite u hladnjak do posluživanja.
    Umak poslužite uz panna cottu ili kao preljev za sladoled.