Pačja prsa u umaku od naranče pravi su klasik koji možete poslužiti u svakoj svečanoj prilici. Salata od pečenog korjenastog povrća sa slanim sirom Salakisom savršeno će nadopuniti i zaokružiti okuse ovog jela.

Sastojci

Za pačja prsa
  • 1 kg
    pačjih prsa s kostima
  • 2 lista
    lovora
  • Malo
    soli
  • Malo
    crvenog papra
Za umak
  • 1
    naranča - sok
  • 1 žlica
    kvalitetne marmelade od naranče bez dodanog šećera
  • 100 ml
    suhog bijelog vina
  • 1 žličica
    zrna crvenog papra
  • 1 žlica
    Dukat maslaca
  • Malo
    soli
Za salatu
  • 3-4
    manje mkrve
  • 2
    cikle
  • ½ žličice
    soli
  • ½ žličice
    timjana
  • Malo
    papra
  • 100 g
    President Salakis sira
  • Malo
    maslinovog ulja
  • 1/2
    limuna - sok

  • Oštrim nožem odvojite pačja prsa s kosti i filetirajte ih tako da dobijete dva lijepa komada. Višak masnoće odrežite, a kožu zarežite dijagonalno na dva-tri mjesta. Pripazite kod rezanja da ne zarežete i meso.

  • Ovako pripremljena prsa natrljajte solju i crvenim paprom, na svaki komad stavite po lovorov list i ostavite pola sata do sat vremena da se 'odmore'.

  • Dok se meso marinira, pripremite salatu: mrkvu i ciklu ogulite, operite i narežite – mrkvu na prutiće, ciklu na polumjesece.

  • Složite povrće u posudu za pečenje, prelijte maslinovim uljem, dodajte sol, timijan i papar. Dobro sve izmiješajte kako bi začini i ulje obložili sve komade cikle i mrkve.

  • Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20-ak minuta ili dok ne omekšaju i lagano se karameliziraju.

  • Pečeno povrće dodajte opranoj rikoli. Dodajte Salakis narezan na kockice, začinite maslinovim uljem i limunovim sokom te dobro promiješajte.

  • Sada pripremite pačja prsa: oba komada prsa stavite na hladnu tavu, okrenute kožom prema dolje. Pecite ih na umjereno jakoj vatri 5-6 minuta ili dok kožica ne postane hrskava i zlatna. Zatim ih okrenite i pecite na jakoj vatri minutu samo da se zatvore pore. Prebacite prsa u posudu za pečenje i dovršite ih u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva. Pecite ih u pećnici još 10 minuta za rare, 15 minuta za medium ili 18 minuta za well done.

  • U tavu u kojoj su se pržila prsa dodajte sok od jedne naranče, žlicu marmelade od naranče, bijelo vino i crveni papar. Zagrijavajte na jakoj vatri kako bi ispario alkohol i umak se reducirao. Na kraju kuhanja začinite solju po ukusu, maknite s vatre i dovršite tako da umiješate žlicu maslaca.

  • Pečena pačja prsa izvadite iz pećnice i ostavite na dasci za rezanje da se odmore desetak minuta. Zatim ih narežite na ploške i servirajte s umakom od naranče i salatom od pečenog povrća. 

    Recept: Cukar