Sastojci

Za njoke
  • 250 g
    Galbani ricotte
  • 75 g
    sira Galbani grana padano, naribanog
  • 1
    žumanjak
  • 1/3 žličice
    muškatnog oraščića
  • Po ukusu
    sol i papar
  • 150 g
    brašna
Za umak
  • 1 kg
    rajčica
  • 2
    crvene paparike
  • 4 režnja
    češnjaka
  • 1 mala glavica
    luka
  • 2 - 3 žlice
    maslinovog ulja
  • 1 žličica
    šećera
  • 1/2 žličice
    majčine dušice
  • Po ukusu
    soli i papar

  • Za umak:
    Rajčice operite i narežite na četvrtine. Paprike operite, prepolovite i odstranite im koštice.
    Složite rajčice i paprike na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
    Češnjak zgnječite i dodajte ga na rajčice i paprike.
    Glavicu luka ogulite, prepolovite i također je dodajte ostalom povrću.
    Začinite sve maslinovim uljem, posipajte šećerom, dodajte svježi bosiljak, sol i papar pa sve dobro promiješajte.
    Pecite sve u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, oko pola sata ili dok se povrće lijepo ne zarumeni.
    Pečeno povrće prebacite u blender i usitnite ga u fini umak.
    Po potrebi začinite umak s još malo soli ili šećera te poslužite.

  • Za njoke:
    U zdjeli pomiješajte ricottu sa sirom grana padano, žumanjkom i začinima.
    Dodajte malo po malo brašna i sve miješajte drvenom kuhačom.
    Kad se sastojci povežu u mekano tijesto, rukama ga premijesite, prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podijelite na 4 dijela.
    Svaki dio tijesta dlanovima formirajte u kobasicu pa oštrim nožem narežite na komade - njoke.
    Njoke kuhajte u dosta kipuće i blago posoljene vode.
    Kad zaplivaju, kuhajte ih još 3 minute, a zatim ih izvadite iz vode i poslužite uz umak od pečenog povrća.