Buče su prave kraljice jeseni koje se, osim što su iznimno privlačne, mogu pripremati na bezbroj načina. Izvrsne su u slatkim i slanim kombinacijama pa tako i u ovoj - njokima s Galbani gorgonzolom i špinatom.

Sastojci

Za pire:
  • 1
    hokaido buča, oko 500 g
  • malo
    soli
  • malo
    maslinova ulja
Za njoke:
  • 350 g
    pirea od hokaido buče
  • 200 g
    brašna
  • 1
    jaje
Za umak:
  • 300 g
    špinata, očišćenog i blanširanog
  • 1 žlica
    maslinovog ulja
  • 1 žlica
    Dukat maslaca
  • 1 režanj
    češnjaka, sitno sjeckani
  • 150 g
    Galbani gorgonzole
  • malo
    svježe mljevenog bijelog papra
  • 2 žlice
    sjeckanih bučinih golica

  • Za pire:
    Buču prepolovite, žlicom joj odstranite koštice te je narežite na kriške. Kriške posložite na lim za pečenje, posolite ih i poškropite s malo maslinova ulja.

  • Pecite ih, ovako pripremljene, u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko dvadeset minuta ili dok potpuno ne omekšaju.

  • Pečene kriške buče ogulite od kore te ih vilicom zgnječite u pire.

  • Za njoke:
    Odvažite 350 g pirea od buče, dodajte jedno jaje i počnite mijesiti tijesto. Malo po malo dodavajte 150 g brašna dok ne dobijete mekano tijesto s kojim možete raditi. Nemojte pretjerati s dodavanjem brašna jer ćete dobiti žilave njoke. 

  • Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu plohu te ga još kratko premijesite. Ako se jako lijepi posipajte ga s ostatkom brašna, no budite oprezni.

  • Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela, svaki dio razvaljajte u kobasicu pa kobasicu narežite na male komadiće – njoke. Ako želite, njoke možete dodatno oblikovati na daščici za njoke ili ribežu.

  • Gotove njoke kuhajte u puno slane, kipuće vode. Gotovi su nekoliko minuta nakon što isplivaju na površinu.

  • Ocijedite ih i stavite u posudu s malo Dukat maslaca. Vodu od kuhanja sačuvajte, trebat će vam za umak.

  • Za umak:
    Na velikoj tavi zagrijte žlicu maslinova ulja i žlicu Dukat maslaca. Kada se maslac otopi dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga pirjajte dok ne zamiriši i uhvati malo boje.

  • Dodajte Galbani gorgonzolu koju ste narezali na manje komade te podlijte sve s malo vode od kuhanja njoka.  

  • Kada se gorgonzola otopi umiješajte blanširani špinat. Promiješajte, dodajte malo svježe mljevenog bijelog papra i kratko prokuhajte.  

  • Maknite s vatre, umiješajte njoke i posipajte ih nasjeckanim bučinim golicama.  

  • Odmah poslužite.

Recept: Cukar