Tajna ovog nevjerojatno mekanog i sočnog kolača je u kipućem mlijeku - upravo ta mala promjena čini ga prozračnim i jako ukusnim. Kolač možete poslužiti samo posipan šećerom u prahu, ali izvrstan je i uz umak od čokolade ili voćne namaze.

Sastojci

Za kolač
  • 200 g
    šećera
  • 4
    velika jaja
  • 80 ml
    ulja
  • 1 vrećica
    praška za pecivo
  • Prstohvat
    soli
  • 240 ml
    Dukat mlijeka
  • 55 g
    Dukat maslaca
  • 1 žličica
    ekstrakta vanilije
  • 240 g
    glatkog brašna
Za čokoladni umak
  • 130 g
    čokolade za kuhanje
  • 200 g
    Brzo & Fino vrhnja za šalg

  • Za kolač:

    Pravokutni kalup približnih dimenzija 20 x 30 cm obložite papirom za pečenje.
    Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
    U zdjeli pomiješajte šećer i jaja pa ih dobro izmiješajte mikserom. Miksajte dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane tisuće sitnih mjehurića (oko 7 – 10 minuta).
    Zatim dodajte ulje i još kratko sve miješajte mikserom kako bi se sastojci povezali.
    U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
    Ovu mješavinu prebacite u zdjelu s jajima i šećerom pa sve još kratko izmiksajte kako bi se svi sastojci povezali u homogenu smjesu.
    U manjoj posudi pomiješajte mlijeko, maslac i ekstrakt vanilije pa zagrijavajte nad umjerenom vatrom dok se maslac ne otopi.
    Zagrijano mlijeko i maslac pažljivo ulijte u smjesu od jaja i brašna te cijelo vrijeme sve miješajte mikserom na niskoj brzini.
    Kad se sve poveže u lijepo i glatko tijesto, prebacite ga u pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
    Pečeni kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

  • Za čokoladni umak:
    U lončiću debljeg dna pomiješajte nasjeckanu čokoladu i vrhnje za šlag pa sve kuhajte nad laganom vatrom dok se sastojci ne pretvore u glatki čokoladni umak.
    Maknite lončić s vatre i ostavite umak da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim ga poslužite.