Recept - Glavno jelo

Minestrone s Ribancem

Tajna svih talijanskih variva je u soffrittu – sitno nasjeckanom i pirjanom povrću. No to nije jedina tajna talijanskih kuhara: znate li da oni jelima često dodaju komadiće kore zrelog sira poput Ribanca? Ovaj mali trik zaokružit će okus svakog variva, pa tako i klasičnog minestronea.

Sastojci

  • 1 glavica
    luka
  • 2
    srednje velike mrkve
  • 2 žlice
    maslinova ulja
  • 2 režnja
    češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 žlica
    koncentrata od rajčica
  • 1 komad
    korice Sirela Ribanca
  • 2
    srednje velika krumpira, narezana na kockice
  • 150 g
    graška
  • 5-6
    cherry rajčica
  • 1
    manja tikvica, narezana na kockice
  • 2 stabljike
    celera listaša
  • 2
    lovorova lista
  • 1 žličica
    majčine dušice
  • 150 g
    pužića ili druge male tjestenine
  • 20 - 30 g
    svježe naribanog Sirela Ribanca
  • 100 ml
    pasirane rajčice
  • 2 l
    povrtnog temeljca
  • 200 g
    bijelog graha, kuhanog ili iz konzerve
  • Malo
    svježeg peršina
  • Po ukusu
    sol i papar

  • Sitno nasjeckajte luk, mrkvu i celer.

  • U većem loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pirjajte pripremljeno povrće. Pirjajte ga lagano i dugo dok potpuno ne omekša. Ako je potrebno, povremeno deglazirajte sve s malo tople vode. Pred kraj pirjanja dodajte češnjak.

  • Kad sve povrće omekša, dodajte koncentrat rajčica, promiješajte i još kratko pirjajte.

  • Dodajte krumpir, grašak, rajčice, tikvice, koricu Ribanca, lovorov list, majčinu dušicu i sol. Kuhajte sve miješajući oko 2 minute.

  • Dodajte i pasiranu rajčicu, dobro sve promiješajte pa podlijte temeljcem. Smanjite vatru i nastavite kuhati još 15 – 20 minuta.

  • Nakon toga dodajte grah i tjesteninu, po potrebi podlijte vodom, te nastavite kuhati dok se tjestenina ne skuha.

  • Doradite okus solju i paprom po ukusu, razdijelite minestrone u tanjure i poslužite posipano sjeckanim peršinom i naribanim Ribancem