Lungić je odličan odabir za brzi ručak, a uz dodatak Brzo & Fino umaka s okusom tri papra za čas ćete ga transformirati u jako fino jelo. Poslužite ga uz kremasti pire od buče i zeleno povrće.

Sastojci

Za pire od buče
  • 1 manja
    muškatna buča, oko 1 kg
  • 1 žlica
    maslinovog ulja
  • 50 g
    Dukat maslaca
  • 1 žlica
    balzamskog octa
  • Na vrh noža
    muškatnog oraščića
  • Prstohvat
    soli
Za medaljone
  • 1
    svinjski file (lungić), oko 500 g
  • Dobar prstohvat
    soli
  • 2 žlice
    ulja
  • 150 ml
    bijelog vina
  • 200 g
    Brzo & Fino umaka, okusa tri papra

  • Za pire od buče:
    Buču ogulite, prepolovite i odstranite joj koštice, a zatim je narežite na kockice.
    Kockice poslažite na veliki lim za pečenje i poškropite maslinovim uljem.
    Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20 minuta ili dok potpuno ne omekšaju.
    Pečenu buču izvadite iz pećnice i odmah je prebacite u posudu za miješanje.
    Dodajte joj maslac, balzamski ocat, muškatni oraščić te sol i papar.
    Štapnim mikserom sve dobro izmiješajte i usitnite u glatki pire.

  • Za medaljone:
    Lungić očistite od masnoća i tetive pa ga narežite na medaljone debljine oko 1,5 cm.
    Meso malo posolite, a na velikoj tavi zagrijte ulje.
    Medaljone pržite u zagrijanom ulju 2 – 3 minute sa svake strane.
    Pečene izvadite iz tave, smanjite vatru pa tavu deglazirajte bijelim vinom.
    Kada vino proključa, umiješajte Brzo & Fino umak pa vratite medaljone u tavu.
    Kuhajte sve oko 2 minute, samo da se okusi prožmu.
    Maknite tavu s vatre i odmah poslužite medaljone uz pire od buče i zeleno povrće po želji.