VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Neodoljive male pite punjene kiselkastom kremom od limuna i prekrivene snijegom bjelanjaka neće ostaviti niti jednog sladokusca ravnodušnim.
Sastojci
Za prhko tijesto:
-
300 g
brašna
-
35 g
blanširanih mljevenih badema
-
80 g
šećera
-
prstohvat
soli
-
na vrh noža
praška za pecivo
-
1
jaje
-
1
žumanjak
-
150 g
hladnog Dukat maslaca narezanog na listiće ili kockice
Za kremu od limuna:
-
3
žumanjka
-
100 g
šećera
-
sok
2 limuna (može i korica ako želite i imate domaće)
-
1 ½ žlica
gustina
-
100 g
maslaca
Za švicarski meringue:
-
3
bjelanjka
-
115 g
šećera
-
prstohvat
soli
-
1 žlica
limunova soka
-
Za prhko tijesto:
Pomiješajte brašno, mljevene bademe, šećer, sol i prašak za pecivo.
-
Dodajte ohlađeni Dukat maslac narezan na listiće pa miješajte električnim mikserom sa spiralnim nastavcima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i nastavite mijesiti dok ne dobijete kompaktno tijesto. Po potrebi tijesto prebacite na radnu površinu i rukama zamijesite kuglu. Pazite da pritom budete brzi kako se maslac ne bi potpuno otopio.
-
Tijesto omotajte prijanjajućom folijom i odložite ga u hladnjak na pola sata.
-
Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu oko 3–4 mm pa okruglim kalupom izvadite krugove.
-
Svaki krug utisnite u kalup za pite, izbodite ih malo vilicom i stavite kratko u hladnjak. Preostalo tijesto premijesite i ponovite postupak.
-
Ohlađeno tijesto prekrijte komadom papira za pečenje, opteretite svaki s malo suhog graha i pecite naslijepo 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C.
-
Nakon 15 minuta maknite papir i grah s pečenog tijesta - košarica te ih nastavite peći još deset minuta kako bi dobile zlatnu boju. Pečene košarice odmah izvadite iz kalupa i dobro ohladite.
-
Za kremu:
Pomiješajte žumanjke sa šećerom, sokom limuna i gustinom u staklenoj zdjeli.
-
Kuhajte sve na pari, neprestano miješajući dok se ne zgusne. To može potrajati, ali budite uporni i samo miješajte te pazite da vam zdjela ne dodiruje vodu te da voda ne ključa.
-
Kada se krema zgusne toliko da s pjenjače pada u obliku guste lave, maknite je s vatre.
-
Odmah umiješajte žlicu po žlicu Dukat maslaca dobro miješajući da se maslac otopi. Kremu prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite je da se hladi.
-
Za švicarski meringue:
Pomiješajte bjelanjke sa šećerom, prstohvatom soli i limunovim sokom u staklenoj posudi. Kuhajte sve na pari, neprestano miješajući dok se ne zgusne i pretvori u nešto poput snijega, a šećer se potpuno ne otopi.
-
Maknite s vatre i nastavite miješati električnim mikserom dok ne dobijete jako čvrst snijeg, a smjesa ne dosegne sobnu temperaturu. I ovo može potrajati.
-
Slaganje pita:
Svaku prhku košaricu napunite žutom kremom.
-
Na kremu istisnite pripremljeni meringue pomoću slastičarske vrećice ili žlicom.
-
„Zarešajte“ meringue slastičarskim plamenikom (brenerom) ili u pećnici pod grilom, ne duže od tri minute.
Ohladite pite i poslužite ih.
Recept: Cukar
VEZANI PROIZVODI
POGLEDAJ SVE PROIZVODENajnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Mliječni kolač s umakom od čokolade
Tajna ovog nevjerojatno mekanog i sočnog kolača je u kipućem mlijeku - upravo ta mala promjena čini ga prozračnim i jako ukusnim. Kolač možete poslužiti samo posipan šećerom u prahu, ali izvrstan je i uz umak od čokolade ili voćne namaze.
Saznaj više -
Recept
Zapečeni grah sa Salakisom
Kad se temperature približe nuli, malo toga prija kao dobar tanjur graha. Posebno je ukusan zapečeni grah u kremastom umaku, a dodatak President Salakisa daje mu posve novu dimenziju.
Saznaj više -
Recept
Zobena kaša s okusom torte od mrkve
Zobene pahuljice mnogima su omiljeni doručak, a mi vam predlažemo da ih pripremite na malo drugačiji način - uz mrkvu, bademe i Zagrebački sir. Baš ova kombinacija neodoljivo podsjeća na omiljeni kolač od mrkve.
Saznaj više -
Recept
Germknedle s pekmezom od šljiva i umakom od vanilije
Germknedle nisu rezervirane samo za adventske festivale i skijaške destinacije – donosimo recept uz koji ćete savršeno mekane i ukusne germknedle moći pripremiti kod kuće. Kao i sa svakim dizanim tijestom, s germknedlama ima malo više posla, ali zato je Brzo & Fino umak od vanilije već spreman, potrebno ga je samo podgrijati prije posluživanja!
Saznaj više