VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Neodoljive male pite punjene kiselkastom kremom od limuna i prekrivene snijegom bjelanjaka neće ostaviti niti jednog sladokusca ravnodušnim.
Sastojci
Za prhko tijesto:
-
300 g
brašna
-
35 g
blanširanih mljevenih badema
-
80 g
šećera
-
prstohvat
soli
-
na vrh noža
praška za pecivo
-
1
jaje
-
1
žumanjak
-
150 g
hladnog Dukat maslaca narezanog na listiće ili kockice
Za kremu od limuna:
-
3
žumanjka
-
100 g
šećera
-
sok
2 limuna (može i korica ako želite i imate domaće)
-
1 ½ žlica
gustina
-
100 g
maslaca
Za švicarski meringue:
-
3
bjelanjka
-
115 g
šećera
-
prstohvat
soli
-
1 žlica
limunova soka
-
Za prhko tijesto:
Pomiješajte brašno, mljevene bademe, šećer, sol i prašak za pecivo.
-
Dodajte ohlađeni Dukat maslac narezan na listiće pa miješajte električnim mikserom sa spiralnim nastavcima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i nastavite mijesiti dok ne dobijete kompaktno tijesto. Po potrebi tijesto prebacite na radnu površinu i rukama zamijesite kuglu. Pazite da pritom budete brzi kako se maslac ne bi potpuno otopio.
-
Tijesto omotajte prijanjajućom folijom i odložite ga u hladnjak na pola sata.
-
Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu oko 3–4 mm pa okruglim kalupom izvadite krugove.
-
Svaki krug utisnite u kalup za pite, izbodite ih malo vilicom i stavite kratko u hladnjak. Preostalo tijesto premijesite i ponovite postupak.
-
Ohlađeno tijesto prekrijte komadom papira za pečenje, opteretite svaki s malo suhog graha i pecite naslijepo 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C.
-
Nakon 15 minuta maknite papir i grah s pečenog tijesta - košarica te ih nastavite peći još deset minuta kako bi dobile zlatnu boju. Pečene košarice odmah izvadite iz kalupa i dobro ohladite.
-
Za kremu:
Pomiješajte žumanjke sa šećerom, sokom limuna i gustinom u staklenoj zdjeli.
-
Kuhajte sve na pari, neprestano miješajući dok se ne zgusne. To može potrajati, ali budite uporni i samo miješajte te pazite da vam zdjela ne dodiruje vodu te da voda ne ključa.
-
Kada se krema zgusne toliko da s pjenjače pada u obliku guste lave, maknite je s vatre.
-
Odmah umiješajte žlicu po žlicu Dukat maslaca dobro miješajući da se maslac otopi. Kremu prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite je da se hladi.
-
Za švicarski meringue:
Pomiješajte bjelanjke sa šećerom, prstohvatom soli i limunovim sokom u staklenoj posudi. Kuhajte sve na pari, neprestano miješajući dok se ne zgusne i pretvori u nešto poput snijega, a šećer se potpuno ne otopi.
-
Maknite s vatre i nastavite miješati električnim mikserom dok ne dobijete jako čvrst snijeg, a smjesa ne dosegne sobnu temperaturu. I ovo može potrajati.
-
Slaganje pita:
Svaku prhku košaricu napunite žutom kremom.
-
Na kremu istisnite pripremljeni meringue pomoću slastičarske vrećice ili žlicom.
-
„Zarešajte“ meringue slastičarskim plamenikom (brenerom) ili u pećnici pod grilom, ne duže od tri minute.
Ohladite pite i poslužite ih.
Recept: Cukar
VEZANI PROIZVODI
POGLEDAJ SVE PROIZVODENajnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Cantuccini s bademima i suhim voćem
Cantuccnii, poznati još kao cantucci ili biscotti, tradicionalni su talijanski hrskavi keksi iz toskanskog grada Prata. Obično se poslužuju uz desertno vino, ali isto su tako fini uz šalicu toplog mlijeka. U pravilu se pripremaju samo od badema, no nećete pogriješiti ako im dodate suho voće ili dio badema zamijenite pistacijama ili lješnjacima.
Saznaj više -
Recept
Rolice sa Zagrebačkim sirom
Kad vam se jede nešto domaće, starinsko i slatko, ove su rolice pravo rješenje. Pripremaju se brzo, a još brže nestaju.
Saznaj više -
Recept
Namaz od grahorica s vrhnjem i vrganjima
Namazi su omiljeni dodatak svakom druženju. Brzo su gotovi i mogu se pripremiti unaprijed - zašto onda ne biste isprobali i koju novu kombinaciju? Mi smo se odlučili za bijeli grah, slanutak i suhe vrganje, a kako bi namaz bio još kremastiji, zaokružili smo ga Domaćim kiselim vrhnjem.
Saznaj više -
Recept
Torta od ricotte i kestena
Sezona kestena je na vrhuncu pa ih treba iskoristiti u omiljenim kolačima i slasticama. U ovoj ukusnoj torti s ricotta sirom i kestenom nema brašna i upravo zbog toga je nevjerojatno sočna. Postala je naš jesenski favorit.
Saznaj više