VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Neodoljive male pite punjene kiselkastom kremom od limuna i prekrivene snijegom bjelanjaka neće ostaviti niti jednog sladokusca ravnodušnim.
Sastojci
Za prhko tijesto:
-
300 g
brašna
-
35 g
blanširanih mljevenih badema
-
80 g
šećera
-
prstohvat
soli
-
na vrh noža
praška za pecivo
-
1
jaje
-
1
žumanjak
-
150 g
hladnog Dukat maslaca narezanog na listiće ili kockice
Za kremu od limuna:
-
3
žumanjka
-
100 g
šećera
-
sok
2 limuna (može i korica ako želite i imate domaće)
-
1 ½ žlica
gustina
-
100 g
maslaca
Za švicarski meringue:
-
3
bjelanjka
-
115 g
šećera
-
prstohvat
soli
-
1 žlica
limunova soka
-
Za prhko tijesto:
Pomiješajte brašno, mljevene bademe, šećer, sol i prašak za pecivo.
-
Dodajte ohlađeni Dukat maslac narezan na listiće pa miješajte električnim mikserom sa spiralnim nastavcima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i nastavite mijesiti dok ne dobijete kompaktno tijesto. Po potrebi tijesto prebacite na radnu površinu i rukama zamijesite kuglu. Pazite da pritom budete brzi kako se maslac ne bi potpuno otopio.
-
Tijesto omotajte prijanjajućom folijom i odložite ga u hladnjak na pola sata.
-
Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu oko 3–4 mm pa okruglim kalupom izvadite krugove.
-
Svaki krug utisnite u kalup za pite, izbodite ih malo vilicom i stavite kratko u hladnjak. Preostalo tijesto premijesite i ponovite postupak.
-
Ohlađeno tijesto prekrijte komadom papira za pečenje, opteretite svaki s malo suhog graha i pecite naslijepo 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C.
-
Nakon 15 minuta maknite papir i grah s pečenog tijesta - košarica te ih nastavite peći još deset minuta kako bi dobile zlatnu boju. Pečene košarice odmah izvadite iz kalupa i dobro ohladite.
-
Za kremu:
Pomiješajte žumanjke sa šećerom, sokom limuna i gustinom u staklenoj zdjeli.
-
Kuhajte sve na pari, neprestano miješajući dok se ne zgusne. To može potrajati, ali budite uporni i samo miješajte te pazite da vam zdjela ne dodiruje vodu te da voda ne ključa.
-
Kada se krema zgusne toliko da s pjenjače pada u obliku guste lave, maknite je s vatre.
-
Odmah umiješajte žlicu po žlicu Dukat maslaca dobro miješajući da se maslac otopi. Kremu prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite je da se hladi.
-
Za švicarski meringue:
Pomiješajte bjelanjke sa šećerom, prstohvatom soli i limunovim sokom u staklenoj posudi. Kuhajte sve na pari, neprestano miješajući dok se ne zgusne i pretvori u nešto poput snijega, a šećer se potpuno ne otopi.
-
Maknite s vatre i nastavite miješati električnim mikserom dok ne dobijete jako čvrst snijeg, a smjesa ne dosegne sobnu temperaturu. I ovo može potrajati.
-
Slaganje pita:
Svaku prhku košaricu napunite žutom kremom.
-
Na kremu istisnite pripremljeni meringue pomoću slastičarske vrećice ili žlicom.
-
„Zarešajte“ meringue slastičarskim plamenikom (brenerom) ili u pećnici pod grilom, ne duže od tri minute.
Ohladite pite i poslužite ih.
Recept: Cukar
VEZANI PROIZVODI
POGLEDAJ SVE PROIZVODENajnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Penne alla votka s mozzarellom
Penne s votkom jelo je talijansko-američke kuhinje koje je veliku popularnost steklo osamdesetih godina prošlog stoljeća. Mi smo ga osvježili Galbani mozzarellom jer sve je bolje sa sirom! Rezultat je jelo jednostavno za pripremu, kremasto i prepuno okusa, pa je odlično rješenje za brze obroke u tjednu.
Saznaj više -
Recept
Salata sa Salakis slanim sirom, kus-kusom i povrćem
Zahvaljujući čvrstoj teksturi i slanosti, Salakis slani sir zaokružit će svaku salatu i transformirati je u jako fin obrok. Isprobajte ga i u ovoj kombinaciji s kus-kusom i povrćem!
Saznaj više -
Recept
Ekleri s jagodama
Mirisne i ukusne domaće jagode kao stvorene su za lagane i kremaste deserte – isprobajte ih i u eklerima!
Saznaj više -
Recept
Hrskave rolice s ricottom i umakom od rajčica
Jednostavne rolice od vučenog tijesta punjene ricottom odlična su slana grickalica koju možete poslužiti kao predjelo ili jednostavan gablec. Poslužite ih uz pikantni umak od rajčica ili salatu pa uživajte u hrskavoj i slasnoj poslastici.
Saznaj više