Ove vegetarijanske lazanje iznimno su aromatične, ukusne i sočne. Teško će im odoljeti svi ljubitelji ovog talijanskog klasika, a sigurni smo da u njima nikome neće nedostajati meso. Za to je zaslužan ukusan ragu od leće i Galbani mozzarella di latte di bufala.

Sastojci

Za ragu
  • 1 glavica
    ljubičastog luka
  • 2
    mrkve
  • 1 korijen
    peršina
  • 1 režanj
    češnjaka
  • 2 - 3 žlice
    maslinovog ulja
  • 250 g
    kuhane smeđe leće (ili ocijeđene iz konzerve)
  • 2
    lovorova lista
  • 3
    suhe rajčice, narezane
  • 20 g
    oraha, nasjeckanih
  • 1 žličica
    dimljene paprike
  • 240 g
    pelata, narezanih
  • 500 ml
    povrtnog temeljca ili vode
  • Po ukusu
    sol i papar
Za bešamel umak
  • 500 ml
    Dukat mlijeka
  • 40 g
    Dukat maslaca
  • 40 g
    brašna
  • Na vrh noža
    muškatnog oraščića
  • Prstohvat
    soli
Za lazanje
  • 10 - 12 listova
    lazanja koje ne treba prethodno kuhati
  • 2 x 125 g
    Galbani mozarelle di latte di bufala, narezane na kockice
  • Po ukusu
    ribani Galbani Grana Padano

  • Za ragu:
    Luk, mrkve i korijen peršina ogulite i narežite na kockice.
    Češnjak nasjeckajte.
    U loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite luk, mrkvu i peršin. Kada se sve karamelizira, dodajte nasjeckani češnjak pa pržite još 2 – 3 minute.
    Tada smanjite vatru, podlijte sve s malo vode i nastavite pirjati povremeno miješajući dok povrće potpuno ne omekša.
    Zatim dodajte kuhanu leću, lovorov list, sušene rajčice, orahe i dimljenu papriku. Sve dobro izmiješajte pa dodajte i pelate.
    Podlijte sve povrtnim temeljcem ili vodom, začinite solju i paprom te kuhajte na umjerenoj vatri dok se sve ne zgusne i ne pretvori u kremasti ragu, oko pola sata.

  • Za bešamel:
    U lončiću zagrijte mlijeko do točke vrenja, maknite ga s vatre i ostavite sa strane.
    U loncu rastopite maslac pa dodajte brašno i sve energično miješajte i pržite dok brašno ne dobije nježnu zlatnu boju.
    Zatim prelijte brašno i maslac vrućim mlijekom i nastavite energično miješati pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice. Kuhajte tako nekoliko minuta dok se sve ne zgusne, poput pudinga.
    Maknite lonac s vatre.

  • Za lazanje:
    Dno manje vatrostalne posude premažite s 2 – 3 žlice bešamel umaka.
    Na to složite 4 lista lazanja tako da pokrijete cijelo dno. Ako je potrebno, prepolovite koji list kako biste ih ljepše složili.
    Premažite lazanje polovinom pripremljenog ragua od leće.
    Na ragu rasporedite nekoliko kockica mozzarelle i prelijte sve s 2 – 3 žlice bešamela.
    Prekrijte sve novim slojem lazanja pa ponovite postupak nadijevanja raguom, mozzarellom i bešamelom.
    Završite sve slojem lazanja pa i njih premažite preostalim bešamelom, raguom i mozzarellom.
    Po vrhu posipajte ribanim sirom Grana Padano pa pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 25 – 30 minuta.