Ovo je ljetna, laganija verzija lazanja u kojoj glavnu ulogu igraju rolane tikvice. Upravo zbog njih ovo je jelo jednako dekorativno koliko i ukusno!

Sastojci

Za ragu
  • 1 velika
    glavica luka
  • 2
    mrkve
  • 2 režnja
    češnjaka
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 500 g
    miješanog mljevenog mesa
  • 200 ml
    bijelog vina
  • 200 g
    pelata
  • 20 ml
    pasirane rajčice
  • 1
    lovorov list
  • 1 žlica
    sjeckanog peršina
  • 1 žličica
    sjeckanog bosiljka
  • Po ukusu
    sol i papar
Za lazanje
  • 1 veća
    tikvica
  • 200 ml
    Brzo & Fino bechamel umaka
  • 100 g
    sira Galbani Grana Padano, ribanog

  • Za ragu:
    Luk i mrkve očistite i narežite na kockice, a češnjak nasjeckajte.

    U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pirjajte luk i mrkve dok ne omekšaju i uhvate malo boje. Dodajte češnjak i nastavite pirjati dok sve lijepo ne zamiriše.

    Zatim dodajte mljeveno meso pa ga energično miješajte kako biste razbili moguće veće grudice i pirjajte ga dok sva tekućina ne ispari.

    Tada ulijte bijelo vino i nastavite pirjati još desetak minuta.

    Začinite sve solju i paprom, dodajte lovorov list, peršin i bosiljak.

    Na kraju dodajte sjeckane pelate i pasiranu rajčicu, smanjite vatru i kuhajte sve sat i pol do dva sata (što duže pirjate meso, umak će biti ukusniji).

    Tijekom kuhanja podlijevajte vodom prema potrebi.

    Pred kraj kuhanja okus doradite solju i paprom, ako je potrebno.

  • Za lazanje:
    Tikvicu dobro operite pa je uz pomoć mandoline, gulilice ili jako oštrim nožem uzdužno narežite na tanke trake.


    Na svaku trakicu tikvice rasporedite žlicu kuhanog ragua, posipajte naribanim grana padanom i pažljivo zarolajte.


    Vatrostalnu posudu za pečenje premažite bešamelom. Na njega rasporedite ostatke ragua pa na to složite zarolane tikvice.


    Na kraju sve posipajte s još ribanog sira grana padano i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, oko 20 minuta.


    Pečeno jelo izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi desetak minuta, a zatim poslužite.