Ovaj kuglof sočan je i odvažan, a za to su zaslužni limuni na kojima se u ovom receptu ne štedi. U biskvitu je korica, sok i komadići limuna, a na kraju tu je i limunasta glazura.

Sastojci

Za kluglof
  • 3
    limuna, netretirana
  • 250 g
    Dukat maslaca
  • 200 g
    šećera
  • 4 velika
    jaja
  • 1 žličica
    ekstrakta vanilije ili vanilin šećer
  • 350 g
    glatkog brašna
  • 1
    prašak za pecivo
  • Prstohvat
    soli
  • 200 g
    Brzo & Fino kiselog vrhnja s 20 % mm
Za glazuru
  • 100 g
    šećera u prahu
  • 1
    limun - sok

  • Za kuglof:
    Limune operite pa im naribajte koricu.
    Od jednog limuna iscijedite sok, jedan ogulite, filetirajte ga i narežite na manje komade, a treći sačuvajte za glazuru.
    U zdjeli miksera pomiješajte maslac, šećer i ribanu limunovu koricu pa sve miješajte mikserom dok ne postane pjenasto.
    Umiješajte jedno po jedno jaje, vaniliju, sok i komadiće limuna pa sve nastavite miksati dok se ne poveže u homogenu i glatku smjesu.
    U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
    Dodajte naizmjence mješavinu brašna i kiselo vrhnje mješavini od jaja i maslaca. Završite s dodavanjem kiselog vrhnja.
    Pripremljenu smjesu prebacite u kalup za kuglof i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 40 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
    Pečeni kuglof izvadite iz pećnice, preokrenite ga na rešetku i ostavite da se malo ohladi.

  • Za glazuru:
    U zdjelici pomiješajte šećer u prahu i sok od jednog limuna koji vam je ostao od pripreme kuglofa.
    Sve dobro promiješajte kako bi se pretvorilo u glatku i sjajnu glazuru.
    Ovom glazurom prelijte pečeni kuglof.