Malo koji kolač na podsjeća na blagdane toliko kao klasični, mirisni kuglof. Ovaj smo obogatili komadićima čokolade, rumom i suhim marelicama, a Brzo & Fino vrhnje tajni je sastojak koji ga čini sočnim i mekim.

Sastojci

  • 375 g
    glatkog brašna
  • 1 vrećica
    praška za pecivo
  • 125 g
    Dukat maslaca
  • 150 g
    šećera
  • 1 vrećica
    vanilin šećera
  • 60 ml
    ulja
  • 2
    jaja
  • 1žlica
    ruma
  • 250 g
    Brzo & Fino kiselog vrhnja, 12%mm
  • 40 ml
    Dukat mlijeka
  • 100 g
    tamne čokolade, nasjeckane
  • 30 g
    suhin marelica, nasjeckanih

  • U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.

  • U drugoj zdjeli miješajte maslac električnim mikserom dok ne postane kremast.

  • Dodajte šećer i vanilin šećer pa nastavite miješati dok se sastojci ne povežu.

  • Ulijte ulje neprestano miješajući pa ubacite jedno po jedno jaje i rum.

  • Dodajte i kiselo vrhnje te ga brzo umiješajte u smjesu.

  • Kada se svi sastojci povežu, dodajte polovicu brašna i umiješajte mikserom na laganoj brzini.

  • Ulijte mlijeko pa dodajte drugu polovicu brašna.

  • Na kraju ručno umiješajte komadiće čokolade i suhe marelice.

  • Kalup za kuglof (cca 22 cm) malo nauljite i posipajte brašnom pa izlijte pripremljenu smjesu.

  • Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 60 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.

  • Pečeni kuglof izvadite iz pećnice, ostavite u kalupu desetak minuta pa ga pažljivo preokrenite na rešetku za hlađenje. Oprezno maknite kalup i ostavite da se potpuno ohladi.

  • Ohlađeni kuglof posipajte šećerom u prahu i poslužite.