Pull-apart kruh obogatili smo Zagrebačkim sirom i začinima. Prikladni blagdanski oblik i zamamni okus pobrinut će se da se pomame i mali i veliki gurmani.

Sastojci

Za tijesto
  • 500 g
    glatkog brašna
  • 1 žličica
    soli
  • 1 vrećica
    instant suhog kvasca
  • 2 žlice
    maslinova ulja
  • 350 ml
    mlake vode
Za nadjev
  • 375 g
    President Zagrebačkog sira
  • 40 g
    Sirela Ribanca, naribanog
  • 1 žličica
    sjeckanog bosiljka
  • 1 žličica
    sjeckanog timijana
  • 1 režanj
    češnjaka, naribanog
  • 1/2 žličice
    soli
  • Po ukusu
    svježe mljeveni papar
Za premazivanje
  • 1
    žumanjak
  • 1-2 žlice
    Dukat mlijeka
Za posipanje
  • 20 g
    Sirela Ribanca, naribanog
  • Po želji
    zrnca papra
  • Po želji
    krupna morska sol

  • Za tijesto u zdjeli pomiješajte brašno i sol pa dodajte suhi kvasac i još jednom sve promiješajte.
    Zatim dodajte maslinovo ulje i mlaku vodu pa smjesu mijesite dugo i uporno dok se ne pretvori u glatko i elastično tijesto.
    Tijesto oblikujte u kuglu i ostavite na toplom da se podiže.

  • Za nadjev u zdjeli pomiješajte Zagrebački sir, Ribanac, bosiljak, timijan, češnjak, sol i papar. Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci povezali.

  • Za slaganje kruha: kad se tijesto udvostruči, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i dobro premijesite.
    Zatim ga razvaljajte u oblik kvadrata debljine 2 – 3 mm.
    Oštrim nožem narežite ga na 26 manjih kvadrata.
    Na sredinu svakog kvadrata stavite punu žličicu pripremljenog nadjeva.
    Preklopite nadjev rubovima tijesta pa dlanovima sve formirajte u kuglicu.
    Na lim obložen papirom za pečenje poslažite kuglice u oblik božićne jelke.
    Premažite ih mješavinom žumanjka i mlijeka.
    Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 20 minuta ili dok se lijepo ne zarumene.
    Pečeni kruh izvadite iz pećnice i odmah ga posipajte s preostalim sirom, solju, paprom i začinima.
    Ostavite ga da se malo ohladi i poslužite uz umak od rajčica.