Krostata je talijanska verzija tarta ili pite. Osnova joj je uvijek prhko tijesto, a nadjevi variraju od voćnih preko čokoladnih i kremastih do onih od sira. Krostata u našoj verziji miriše na Mediteran i spaja sir, bademe, limunovu i narančinu koricu te malo vanilije.

Sastojci

Za tijesto
  • 200 g
    brašna
  • 110 g
    Dukat maslaca
  • 2 žlice
    šećera
  • Prstohvat
    soli
  • 2-3 žlice
    ledene vode
  • 2 žlice
    džema po želji
Za nadjev
  • 200 g
    President Zagrebačkog sira
  • 20 g
    Dukat maslaca
  • 60 g
    šećera u prahu
  • Po želji
    ribane korice naranče
  • Po želji
    ribane korice limuna
  • Na vrh noža
    sjemenki vanilije
  • 3
    jaja
  • 125 g
    fino mljevenih badema
Za posipanje
  • Po želji
    listići badema
  • Po želji
    šećer u prahu

  • U zdjeli pomiješajte brašno, maslac narezan na listiće, šećer i sol.

  • Miksajte mikrerom spiralnim nastavcima dok ne dobijete mrvičastu smjesu.

  • Dodajte 2 – 3 žlice hladne vode i nastavite miješati dok se sve ne poveže u tijesto. Po potrebi ga kratko premijesite rukama i oblikujte u disk.

  • Prebacite tijesto na papir za pečenje pa ga valjkom razvaljajte u krug debljine 3 mm.

  • Uz pomoć papira za pečenje prebacite tijesto u kalup za pitu.

  • Pažljivo izvucite papir za pečenje, tijesto nježno utisnite u kalup, izbodite ga vilicom i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

  • Dok se tijesto hladi, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

  • Ohlađeno tijesto ponovno pokrijte papirom za pečenje, opteretite ga suhim grahom i pecite „na slijepo“ 20 minuta.

  • Maknite papir i grah pa tijesto pecite još 10 minuta kako bi uhvatilo malo boje.

  • Izvadite ga iz pećnice i premažite džemom.

  • Dok se tijesto peče, napravite nadjev: mikserom dobro izmiješajte sir i maslac da postanu kremasti. Dodajte šećer u prahu, koricu limuna i naranče te vaniliju pa nastavite miješati. Dodajte jedno po jedno jaje i svako dobro umiješajte u smjesu. Na kraju ručno umiješajte mljevene bademe.

  • Mikserom dobro izmiješajte sir i maslac da postanu kremasti.
    Dodajte šećer u prahu, koricu limuna i naranče te vaniliju pa nastavite miješati.
    Dodajte jedno po jedno jaje i svako dobro umiješajte u smjesu.
    Na kraju ručno umiješajte mljevene bademe.

  • Smjesu prelijte preko kore premazane džemom.

  • Sve vratite u pećnicu i pecite još 30 minuta ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

  • Na pola pečenja posipajte listićima badema.

  • Pečenu krostatu dobro ohladite, a prije posluživanja posipajte šećerom u prahu.