Imamo novu kraljicu ljetnih kolača – krostatu s laganom kremom od mascarponea i sočnim smokvama.

Sastojci

Za tijesto
  • 250 g
    brašna
  • 60 g
    šećera
  • Na vrh noža
    praška za pecivo
  • Prstohvat
    soli
  • 125 g
    Dukat maslaca
  • 1 žlica
    meda
  • 1
    jaje
Za nadjev
  • 400 g
    Galbani mascarponea
  • 100 g
    šećera u prahu
  • 1 žlica
    limunova soka
  • 1
    limun (korica)
  • 500 g
    svježih smokava
  • Po želji
    sjeckani bademi i orasi

  • Za tijesto pomiješajte brašno sa šećerom, praškom za pecivo i prstohvatom soli. Dodajte maslac narezan na listiće i utrljajte ga prstima u brašno da dobijete mrvičastu smjesu.

  • Dodajte jaje i med pa sve miksajte spiralnim nastavcima dok se ne poveže u tijesto.

  • Prebacite tijesto na radnu površinu i lagano ga umijesite, budite brzi da se maslac ne otopi.

  • Tijesto omotajte prozirnom folijom i ostavite pola sata u hladnjaku.

  • Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu 4 – 5 mm.

  • Uz pomoć valjka prebacite tijesto u kalup za krostatu (promjera 22 – 24 cm), pažljivo ga rukama namjestite u kalup, izbodite vilicom ili čačkalicom, prekrijte papirom za pečenje pa opteretite suhim grahom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva 20 minuta.

  • Nakon 20 minuta maknite papir i suhi grah te pecite još 5 minuta kako bi se tijesto lijepo zapeklo.

  • Pečeno tijesto izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

  • Za nadjev pjenjačom miješajte sir mascarpone, šećer u prahu, limunov sok i koricu dok sve ne postane kremasto pa kremom napunite pečeno i ohlađeno tijesto.

  • Ostavite krostatu u hladnjaku najmanje tri sata kako bi se krema stisnula.

  • Smokve operite pa ih narežite na polovine ili četvrtine te ih složite na nadjev od mascarponea i, po želji, posipajte nasjeckanim bademima i/ili orasima.